Στη μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιώματος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, προχώρησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς, και οι εκπρόσωποι των εταιρειών της Repsol και των ΕΛΠΕ, Willy Hernandez και Γιάννης Γρηγορίου αντιστοίχως.

Ξεκινούν οι έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου“Με τη σημερινή φιλόδοξη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η Ελλάδα, όπως έγινε και με πολλές γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων, με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους και με το μέγιστο όφελος για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες” δήλωσε ο κ. Σταθάκης, και συμπλήρωσε πως “κλείνει ο κύκλος των μεγάλων συμβάσεων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα, και πλέον η Ελλάδα εισέρχεται στην οριστική φάση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με αξιόπιστο τρόπο, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις”.

Ξεκινούν οι έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του ΙονίουΟ κ. Σταθάκης εστίασε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιβαλλοντική προστασία, τονίζοντας ότι “με τον νόμο 4.409/2016 έχουμε ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τη σχετική ευρωπαϊκή, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς. Παράλληλα ασκείται αυστηρός δημόσιος έλεγχος σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων. Και φυσικά οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες. Το 28% της επικράτειας είναι περιοχές Natura για τις οποίες διασφαλίζεται υψηλή περιβαλλοντική προστασία”.

Ο Υπουργός επισήμανε επίσης ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα ενισχυθεί με επιπρόσθετες τροπολογίες οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, και μεταξύ άλλων προβλέπουν ρητά την απαγόρευση του fracking στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Ξεκινούν οι έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του ΙονίουΣχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχει οριοθετημένο πλαίσιο το οποίο ενσωματώνεται σε όλες τις συμβάσεις και προβλέπει:

  • Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης.
  • Κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας, η οποία θα διαρκέσει 7-8 χρόνια, θα καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση.
  • Όταν υπάρξει παραγωγή, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών.
  • Το Δημόσιο θα λαμβάνει τα προβλεπόμενα σταθερά μισθώματα επί του τζίρου της εκμετάλλευσης.
  • Οι πόροι αυτοί θα προσανατολιστούν στο Ταμείο των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στις συμβάσεις δικαιωμάτων παραχώρησης που έχουν ήδη “κλείσει” με κύρωση από τη Βουλή, σε μια σειρά περιοχών της δυτικής Ελλάδας:

  • Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%).
  • Δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), θαλάσσιο μπλοκ 2.
  • Άρτα – Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%) και βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), χερσαίες περιοχές.
  • Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής,Energean 40%), χερσαίες περιοχές.

Ακόμη υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης στο Κατάκολο (Energean 100%).