Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ της χώρας

4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής - "Ο αγώνας που έχουμε είναι μεγάλος και πρέπει να δοθεί από όλους μας γιατί το νερό αφορά όλους, δεν είναι υπόθεση μόνον των εργαζομένων, είναι όλης της κοινωνίας".
Screenshot_1596

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, εν όψει του νομοσχεδίου που όπως καταγγέλλουν, αρχικά θα μεταβάλει τη μορφή των επιχειρήσεων και εν συνεχεία θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίησή τους.

Η σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κομοτηνής:

“Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα μεταβάλει τη μορφή των επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται το νερό.

Λόγω και της αδυναμίας των ΔΕΥΑ να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, βρήκε η κυβέρνηση το άλλοθι για την κατάργηση των ΔΕΥΑ, ενώ η ίδια κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν άκουσε ποτέ τους εκπροσώπους μας για μείωση του τιμολογίου του ρεύματος και να ενταχθούνε οι ΔΕΥΑ σε βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι στο κοινό τιμολόγιο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα, που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, το “όχημα” όπως αποκαλέσαμε, για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ένα σενάριο που εδώ και πολλά χρόνια εφάρμοσαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία· έδωσαν το νερό σε ιδιώτες και μετά από λίγα χρόνια τα ξαναπήραν πίσω στους Δήμους γιατί η διαχείριση δεν ήταν αυτή που έπρεπε και η τιμολόγηση του νερού έφτασε στα ύψη. Σενάριο δηλαδή που δοκίμασαν και απέτυχε παταγωδώς, θέλει τώρα να εφαρμόσει η δική μας κυβέρνηση.

Οι ΔΕΥΑ που γνωρίζουμε δεν θα υπάρχουν

Τα σενάρια πολλά, το αποτέλεσμα ένα: μεγάλα σχήματα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών. Η συνέχεια θα είναι η γιγάντωση των επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται, εκτός από πόσιμο νερό, πιθανώς και την άρδευση και γενικότερα τους υδάτινους πόρους. Οι εξαγορές εταιρειών που εκτελούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, και βιολογικών καθαρισμών, από μεγάλες εταιρείες, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης.

Είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το μέλλον που ετοιμάζουν για ΔΕΥΑ και εργαζόμενους.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά Περιφέρεια. Δηλαδή κατάργηση των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ. Ένα διοικητικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από μερικούς Δημάρχους, και οι υπόλοιποι, εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο. Καμία μέριμνα για εκπρόσωπο εργαζομένων μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Προβλήματα λειτουργίας θα λύνονται μετά από πολύ χρόνο. Συνεργασίες με τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές δεν θα υπάρχουν. Τις ανάγκες θα τις κρίνουν άνθρωποι ξένοι με τα τοπικά προβλήματα. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων καμία μέριμνα παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις. Για τις κατακτήσεις των εργαζομένων καμία μέριμνα. Προβλήματα εργαζομένων θα τίθενται στο Δ.Σ. του νέου φορέα άγνωστο πότε.

Δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ, και τα δίκτυα τα διαχειρίζεται ο Δήμος τους, αφαιρεί αυτό το δικαίωμα και εντάσσει τη διαχείριση αυτή στη ΔΕΥΑ του μητροπολιτικού Δήμου του νομού. Εν προκειμένω π.χ. στους Δήμους Ιάσμου, Μαρώνειας-Σαπών, κ.τ.λ., η ύδρευση περνά στη ΔΕΥΑΚ με το ίδιο υφιστάμενο προσωπικό χωρίς καμία μέριμνα

Το νερό ανήκει στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες, όχι στους «κολλητούς». Οι εξαγορές μικρών εταιρειών από τους μεγάλους «παίκτες» δεν έγιναν τυχαία. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον όλων των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζομένων.

Καλούμε τους Δημάρχους, την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ, σε κοινή προσπάθεια ενάντια στην αφαίρεση της σημαντικότερης αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή της διαχείρισης του νερού.

Ο αγώνας που έχουμε είναι μεγάλος και πρέπει να δοθεί από όλους μας γιατί το νερό αφορά όλους, δεν είναι υπόθεση μόνον των εργαζομένων, είναι όλης της κοινωνίας.

Ζητούμε την συμπαράσταση και την κατανόηση των πολιτών στην προσπάθειά μας αυτή, γιατί οι κινητοποιήσεις που  θα γίνουν, όχι μόνο από εμάς, αλλά πανελλαδικά, θα είναι άμεσες, ξεκινώντας από αύριο 6/12/2023 με τετράωρη στάση εργασίας, και στη συνέχεια θα υπάρχει κλιμάκωση.

Καλούμε τα κόμματα, τους τοπικούς φορείς, τα κινήματα, να πάρουν θέση στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ της χώρας

Η κυβέρνηση με προχειρότητα και νεφελώδεις εξαγγελίες καταργεί τις ΔΕΥΑ, που αποτελούν περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις ΔΕΥΑ, που εξ αιτίας της λειτουργίας και της τοπικής τους δράσης έχουν προσφέρει διαχρονικά τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών (βιολογικοί καθαρισμοί, καθαρό και πόσιμο νερό), που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία όπως είναι γνωστό λειτουργεί ανταποδοτικά και όχι κερδοσκοπικά, η κυβέρνηση αποφάσισε εν μία νυκτί και με επίκληση τα οικονομικά προβλήματα μεγάλου αριθμού των ΔΕΥΑ, ότι είναι προτιμότερο να τις καταργήσει, να αφαιρέσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα από τους ΟΤΑ, και σταδιακά  να τις ιδιωτικοποιήσει.

Η Πολιτεία μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων επιχειρεί μια μεταρρύθμιση η οποία θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση. Και η απορρύθμιση αυτή θα έχει επιπτώσεις κυρίως στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες διότι οι ΔΕΥΑ παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκατομμύρια πολίτες της Περιφέρειας της χώρας μας. Η πολιτεία φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά την πορεία των ΔΕΥΑ από το 1980 έως σήμερα, ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υδάτων αλλά και το αντικείμενο των ΔΕΥΑ που έχει ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες.

Οι 126 ΔΕΥΑ από την ίδρυσή τους τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχουν εκτελέσει έργο που υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ στους τομείς της δραστηριότητάς τους. Το έργο αυτό εκτελέσθηκε με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα – οικονομικά, οργανωτικά, θεσμικά. Το έργο αυτό συνεχίζεται, αφού σήμερα οι ΔΕΥΑ εκτελούν έργα ύψους 2 δισ., ενώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χρηματοδοτηθούν για έργα και δράσεις που υπερβαίνουν τα 4 δισ.

Χάρη στις ΔΕΥΑ οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας πίνουν ασφαλές, υγιεινό και φθηνό νερό, ενώ με τους βιολογικούς καθαρισμούς που κατασκεύασαν οι ΔΕΥΑ προστατεύεται και το περιβάλλον, σε μια χώρα που τα προβλήματα του περιβάλλοντος ολοένα και οξύνονται με την κλιματική κρίση που πλήττει σφοδρά τη Μεσόγειο. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Το αντικείμενο των ΔΕΥΑ όμως περιλαμβάνει και μια καθημερινή διαχείριση που αφορά σε παρεμβάσεις δίπλα και κοντά στον πολίτη και στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του πόσιμου νερού, και όχι απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορούν να δράσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά και σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με λίγα λόγια η διαχείριση του αντικειμένου των ΔΕΥΑ, μόνο στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι αποδοτική και ωφέλιμη για τις τοπικές κοινωνίες.

Βεβαίως οι ΔΕΥΑ σήμερα έχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες, όπως η υποστελέχωση και ένα υψηλό χρέος στους παρόχους ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ, για το οποίο όμως δεν ευθύνονται, αφού δεν επιδοτήθηκαν σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ, ενώ δεν υφίστανται οι συνθήκες και λείπουν οι προϋποθέσεις για την ενεργειακή τους αυτάρκεια, όπως ο «χώρος» στο ηλεκτρικό δίκτυο και οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Γενικά οι ΔΕΥΑ, και ιδίως οι μικρές ΔΕΥΑ, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, και αφού εφαρμόσθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης», χωρίς προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό, πλαγιοκοπήθηκαν και αφυδατώθηκαν, χωρίς όμως να πάψουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Πολιτεία, σχεδιάζοντας το μέλλον, αγνοεί το παρελθόν, κι αυτό θα κάνει την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση όχι μόνο ατελέσφορη, αλλά και καταστροφική. Ταυτόχρονα θα πληγούν και οι τοπικές οικονομίες αφού οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις ΔΕΥΑ θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της συνεργασίας τους και άρα θα πληγεί και η τοπική απασχόληση και οικονομία.

Με νόμο πλέον, και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ουσιαστικά, η Πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.

Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, αξίας πολλών δισ. ευρώ, από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα), με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

Μόλις μερικοί μήνες πέρασαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, το οποίο θεωρούσαμε ότι ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών. Η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, και διαβεβαίωναν όλοι μαζί, Κυβέρνηση και Βουλευτές της πλειοψηφίας, ότι τα νερά δεν πωλούνται. Το σχέδιο νόμου που πέρασε πριν λίγες ημέρες από το υπουργικό συμβούλιο είναι η συνέχεια της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ θα αγωνιστούν με κάθε μέσο να παραμείνει το νερό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, γιατί εκεί ανήκει.

Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο  για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.”

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood