Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ) Α.Ε., κ. Μάριος Τσάκας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο “Athens Energy Dialogues”.

«Η ΔΕΔΔΑ, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να αποκτήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΔΑ, όπως σημείωσε, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:

  • Τη δημιουργία δικτύων διανομής σε 39 πόλεις, σε επτά Περιφέρειες της χώρας.
  • Την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής.
  • Περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η α΄ φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων σε αυτές τις τρεις πρώτες Περιφέρειες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

«Αναγνωρίζουμε ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιες αστοχίες, τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας, όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και στη «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους», επεσήμανε ο κ. Τσάκας, και πρόσθεσε: «Εμείς ως νέα διοίκηση έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ένα «restart», υπογράφοντας μια «συμφωνία αλήθειας», τόσο με τους πολίτες και μελλοντικούς χρήστες, όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΔΑ».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, επενδύοντας στην καινοτομία. Ταυτόχρονα, τα δίκτυά της έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας, προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν:

  • Τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ.
  • Η δημιουργία εξόδων του TAP.
  • Η χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG).
  • Η χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΑ, τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. «Τα έργα της ΔΕΔΔΑ τα οποία θα υλοποιηθούν σε περιοχές που πλήττονται μακροχρόνια από την κρίση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα δώσουν κίνητρα για επιστροφή στη χώρα επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί σε όμορες χώρες εξαιτίας και του ακριβού κόστους ενέργειας», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για μία δίκαιη και οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.