Ξεκινά ανάπλαση 22 οδών στο κέντρο της Κομοτηνής

Μεταξύ άλλων προβλέπεται έλεγχος της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων, με μόνιμα, παθητικά μέσα, και αποθάρρυνση μετακίνησης με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης.
22 ΔΡΟΜΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Υπεγράφη, από τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Δημήτρειος Ανώνυμη Οικοδομική, Τεχνική & Εμπορική Εταιρεία Κατασκευών”, Γιάννη Κωνσταντινίδη, παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτρη Καρασταύρου, και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δέσποινας Πάσσου, η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση οδών στο κέντρο της Κομοτηνής».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κομοτηνής. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Άλλες στρατηγικές παρεμβάσεις», του Πυλώνα 1 της “Πράσινης Μετάβασης” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας | Άξονας 1.2.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ξεκινά ανάπλαση 22 οδών στο κέντρο της Κομοτηνής

Παρεμβάσεις

Το έργο αφορά στην ανάπλαση 22 οδών του κέντρου της Κομοτηνής στοχεύοντας στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, καθώς θα γίνουν:

  • Αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμιση της αισθητικής, και εκσυγχρονισμός του αστικού εξοπλισμού, με παράλληλη προστασία και ανάδειξη των τμημάτων οδών με παραδοσιακά στοιχεία, όπως η επίστρωση γρανιτοκυβόλιθου.
  • Επίτευξη ανεμπόδιστης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών σε όλο το μήκος των οδών, και διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία, με την κατασκευή ασφαλών διαβάσεων, τη δημιουργία διαβάσεων για τυφλούς, την άρση εμποδίων από τις ζώνες ελεύθερης όδευσης πεζών, την υπογειοποίηση δικτύων και αφαίρεση των στύλων και εναέριων καλωδίων τους, και τη συνολική ανακατασκευή των πεζοδρομίων, με νέα, ασφαλή και ανθεκτικά υλικά.
  • Έλεγχος της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων, με μόνιμα, παθητικά μέσα, και αποθάρρυνση μετακίνησης με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης.

Οι οδοί, είναι:

  • Οδοί ιστορικού κέντρου/παραδοσιακές οδοί

Φρουρίου, Σωκράτους, Χρυσάνθου, Παλαιολόγου, Γραβιάς, Ξενοφώντος, Νίκαιας, Φωκίωνος, Νικολάου, Μιλτιάδου, Σεφέρη και Καβείρων.

Οι οδοί αυτοί βρίσκονται κυρίως εντός του ιστορικού κέντρου. Οι περισσότερες είναι επιστρωμένες με παραδοσιακό γρανιτοκυβόλιθο. Το αυθεντικό υλικό επίστρωσης αποτελεί μέρος ενός συνόλου που συνθέτει το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, και με την ανάπλαση διαφυλάσσεται και επαναχρησιμοποιείται. Κάποιες οδοί (Χρυσάνθου, Φρουρίου, Σωκράτους), δεν διατηρούν τον γρανιτοκυβόλιθο, αφού ασφαλτοστρώθηκαν σε παλαιότερες επεμβάσεις, διατηρούν όμως χαρακτηριστικά παραδοσιακής οδού και είναι σημαντικές για την εικόνα του ιστορικού κέντρου καθώς περιβάλλουν μνημεία και ιστορικά κτήρια της πόλης. Στις οδούς αυτές θα αφαιρεθεί η άσφαλτος και οι τσιμεντόπλακες πεζοδρομίου, και θα αντικατασταθούν από νέους κυβόλιθους φυσικής πέτρας Καβάλας. Τα πεζοδρόμια των οδών αυτών θα επιστρωθούν με τσιμεντοκυβόλιθο 10Χ10cm, όπως οι νεότερες επεμβάσεις ανάπλασης στην ίδια περιοχή.

  • Οδοί εκτός ιστορικού κέντρου/σύγχρονες οδοί

Μάνεση, Φιλικής Εταιρείας, Μαρωνείας, Κυριακίδη, Βέμπο, Κομνηνού, Πολυφήμου, Τσετινέ, Βύρωνος και Αγίου Γεωργίου.

Το οδόστρωμα θα επανακατασκευαστεί με άσφαλτο, ενώ τα πεζοδρόμια θα έχουν επίστρωση γκρι τσιμεντοκυβόλιθου 10Χ10cm και μαρμάρινο κρασπεδόρειθρο. Θα επιτευχθεί πλήρης προσβασιμότητα με ράμπες ΑμεΑ και οδεύσεις τυφλών και στις δύο πλευρές της οδού.

Γ. Γκαράνης: “Η Κομοτηνή εκσυγχρονίζεται, προστατεύει όμως την ίδια στιγμή τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της” 

“Συνεχίζουμε και στην τρέχουσα θητεία το έργο μας για τη δημιουργία υποδομών οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών και θα ενισχύσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης μας”, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και πρόσθεσε: “Ο σχεδιασμός μας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Με την υπογραφή της σύμβασης, θα δούμε να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2025 ένα σπουδαίο έργο που οραματιστήκαμε και σχεδιάζεται εδώ και χρόνια. Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής θα αποκτήσει λειτουργικότητα και τη μέγιστη προσβασιμότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τα μνημεία μας. Η Κομοτηνή εκσυγχρονίζεται, προστατεύει όμως την ίδια στιγμή τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της”.  

Ξεκινά ανάπλαση 22 οδών στο κέντρο της Κομοτηνής Ξεκινά ανάπλαση 22 οδών στο κέντρο της Κομοτηνής

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood