Κρυστάλλινη η θέση του Κινήματος Αλλαγής για τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη.

Μετά τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τους δημάρχους της Θράκης την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο της στην Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ, όπου επικαιροποιήθηκε η στάση ενάντια στις εξορύξεις με τη μέθοδο της κυάνωσης, ανάλογη θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, ποστάροντας στο twitter:

“Λέμε όχι στην εξόρυξη με κυάνωση. Η χρήση κυανίου για την απόληψη χρυσού από τα πετρώματα είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον. Σε μια περιοχή όπως η Θράκη, με πλούσια τουριστική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην εξόρυξη με αυτόν τον τρόπο”.

Επίσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALFA TV, με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπασκάκη, για τη συνάντηση με τους Δημάρχους της Θράκης για το θέμα, ανέφερε:

“Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τους Δημάρχους της Θράκης, οι οποίοι έκαναν πολύ σοβαρή ανάλυση των ζητημάτων τα οποία προκύπτουν μέσω της μεθόδου η οποία προκρίνεται για να οδηγήσει στην εξόρυξη του χρυσού. Είναι αυτονόητο για εμάς που θέλουμε να έχουμε το μυαλό μας και στην πράσινη ανάπτυξη και στον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε τις τοπικές κοινωνίες από την κλιματική κρίση, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε και έκταση και ένταση στην ταυτότητα που έχει κάθε περιοχή, και η περιοχή εκεί έχει και τουρισμό έχει και κτηνοτροφία, και είναι αδιανόητο να χρησιμοποιήσουμε  μεθόδους οι οποίες μπορεί να νεκρώσουν ολόκληρες περιοχές. Από εκεί και πέρα θα μας στείλουν και τις έρευνες αυτές τις οποίες έχουν κάνει, και στη συνέχεια θα έχουμε μια νέα συζήτηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, από αυτά τα οποία σήμερα προκύπτουν, είναι προφανές ότι και εμείς είμαστε αντίθετοι στο να προχωρήσει η διαδικασία με αυτούς τους όρους”.