Ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση για το Φράγμα Κομψάτου ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου

Κοινοβουλευτική Ερώτηση / "Η περιοχή μας δεν χρειάζεται άλλες ανέξοδες υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα", τονίζει, ο Βουλευτής της Ροδόπης Δημητρης Χαριτου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στην περιοχή.
Δημήτρης Χαρίτου- βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου ζητά από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για την υλοποίηση του έργου του Φράγματος Κομψάτου.

Αφορμή, για να επανέλθει ο Βουλευτής στο μείζον αυτό ζήτημα, απετέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ στη Ροδόπη: «Το Φράγμα Κομψάτου είναι από τα έργα που έχει αποφασιστεί ότι θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ότι χρήζει μιας πρόσθετης μελέτης, και με την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της μελέτης, και αυτό το έργο ως ΣΔΙΤ θα ανακοινωθεί από τον κ. Σκυλακάκη».

Ο Βουλευτής της Ροδόπης, σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφουν δέκα συνάδελφοί του της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα:

  • Σε ποιο κυβερνητικό όργανο έχει αποφασιστεί, όπως δηλώθηκε, η ένταξη του έργου του Φράγματος του Κομψάτου στο Ταμείο Ανάκαμψης;
  • Υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη επικαιροποίησης του έργου; Και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά ολοκλήρωσής της;
  • Αφού αναφέρεται το Φράγμα Κομψάτου ως έργο ΣΔΙΤ, βρίσκεται για έγκριση στη Διυπουργική των ΣΔΙΤ; Αν όχι, υπάρχει η σχετική χρηματοοικονομική μελέτη που απαιτείται για την εισαγωγή του σε αυτήν;
  • Έχει ληφθεί υπ’ όψη το οικονομικό κόστος που θα επωμιστεί το δημόσιο και ο αγροτικός κόσμος για την κατασκευή μιας κοινωνικού χαρακτήρα υποδομής μέσω σύμπραξης του δημοσίου με τα ιδιωτικά συμφέροντα (ΣΔΙΤ);

“Αν δεν υπάρξουν απαντήσεις για όλα τα παραπάνω, τότε πρόκειται για επικοινωνιακού χαρακτήρα επισκέψεις, ανέξοδες υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα, που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες της περιοχής για ένα έργο ζωτικής σημασίας που σύσσωμοι οι φορείς πρότειναν ως έργο άμεσης προτεραιότητας στη Διακομματική Επιτροπή Θράκης”, τονίζει ο Δημήτρης Χαρίτου.

Ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση για το Φράγμα Κομψάτου ζητά ο Δημήτρης ΧαρίτουΤο πλήρες κείμενο της Κοινοβουλευτικής Ερώτησης του κ. Χαρίτου:

“Αθήνα, 26   Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα: Υλοποίηση του έργου του φράγματος Κομψάτου ή ανέξοδες υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα;

Η αναγκαιότητα και η σημασία κατασκευής του αρδευτικού έργου του φράγματος του Κομψάτου στον Ίασμο έχει αναδειχτεί κατ’ επανάληψη ως  ζωτικής σημασίας, ως έργο πνοής  για τη Ροδόπη. Αφού θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης διακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων στον θρακικό κάμπο που η υποβάθμιση των εδαφών, λόγω της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων, κινδυνεύει να οδηγήσει σε ερημοποίηση την περιοχή. Άλλωστε, ήταν το μοναδικό μεγάλο έργο υποδομής που πρότειναν ως έργο άμεσης προτεραιότητας σύσσωμοι οι παραγωγικοί, οι κοινωνικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση της Ροδόπης  στην Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της  Θράκης.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, με πιο τελευταία την επίκαιρη ερώτησή μου τον Νοέμβριο του 2021,η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί συγκεκριμένα για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου του φράγματος Κομψάτου. Μάλιστα στον κατάλογο των αρδευτικών έργωντου προγράμματος Ύδωρ 2.0 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2021 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν περιλαμβάνεται το εν λόγω έργο ως έργο προτεραιότητας για υλοποίηση.

Εν αντιθέσει με όλα αυτά, η κα Μπακογιάννη επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ  σε πρόσφατη επίσκεψή της στη Ροδόπη σε δηλώσεις της για το έργο αυτό ανέφερε ότι: «Είναι από τα έργα που έχει αποφασιστεί ότι θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ότι χρήζει μιας πρόσθετης μελέτης, και με την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της μελέτης και αυτό το έργο ως ΣΔΙΤ θα ανακοινωθεί από τον κο Σκυλακάκη». Τέτοιες ανακοινώσεις όταν μάλιστα γίνονται από την κα Μπακογιάννη που υπήρξε πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης δικαιολογημένα προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς την βασιμότητα τους. Ή πρόκειται για τις εύκολες δηλώσεις επικοινωνιακού και κυρίως προεκλογικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιο κυβερνητικό όργανο έχει αποφασιστεί, όπως δηλώθηκε, η ένταξη του έργου του φράγματος του Κομψάτου στο Ταμείο Ανάκαμψης;
  2. Αν υπάρχει όντως σε εξέλιξη μελέτη επικαιροποίησης του έργου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της;
  3. Αφού αναφέρεται το φράγμα Κομψάτου ως έργο ΣΔΙΤ, εάν βρίσκεται για έγκριση στη Διυπουργική των ΣΔΙΤ; Αν όχι, υπάρχει η σχετική χρηματοοικονομική μελέτη που απαιτείται για την εισαγωγή του σε αυτήν;
  4. Έχει ληφθεί υπόψη το οικονομικό κόστος που θα επωμιστεί το δημόσιο και ο αγροτικός κόσμος για την κατασκευή μιας κοινωνικού χαρακτήρα υποδομής, μέσω σύμπραξης του δημοσίου με τα ιδιωτικά συμφέροντα (ΣΔΙΤ);”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood