Ξανθός: Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων

"Νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη".
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Σε σημερινή του παρουσία στο web-tv της Ναυτεμπορικής, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων και στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού για τη Δημόσια Υγεία προβλήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, τα προβλήματα οφείλονται στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να υπάρχει ανοχή στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών μέσω των φαρμακαποθηκών και έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο  στην αγορά φαρμάκου. 

Ο κ. Ξανθός κατήγγειλε ότι τον Ιανουάριο του 2022, εν  μέσω πάλι σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων στη αγορά, ο ΕΟΦ αποφάσισε την πλήρη άρση της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που ήταν μέχρι τότε σε ισχύ (βλ. απόφαση ΕΟΦ). Το θέμα είχαν αναδείξει οι βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με Ερώτηση στη Βουλή (βλ. ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) η οποία ποτέ δεν απαντήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην Αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι το ΙΦΕΤ (η Κρατική Φαρμακαποθήκη, της οποίας ο ρόλος είναι η εισαγωγή φαρμάκων για να καλυφθεί η χώρα), κάνει παρανόμως εξαγωγές φαρμάκων! 

Ποια αξιοπιστία λοιπόν έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας στις εξαγγελίες περί ελέγχου της αγοράς, όταν οι βασικοί μηχανισμοί του Κράτους (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο;

Τέλος, ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προβλήματος και στη χρεωκοπία του παγκόσμιου μοντέλου παραγωγής, τιμολόγησης και διάθεσης φαρμάκων. Τόνισε ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πλαισίου και απαιτούνται διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας για μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Η «Συμμαχία της Βαλέτας» – των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για κοινό μέτωπο απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες με στόχο δίκαιες και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα – στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει τον δρόμο.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood