Κρυονέρι-SOS: Ανοιχτή επιστολή αγανάκτησης των κατοίκων του παραλιακού Οικισμού

Τις ελλείψεις υποδομών παραθερισμού και αναψυχής, και τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη των όποιων υπαρχόντων, καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος του παραθαλάσσιου Οικισμού Κρυονερίου του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών.
Screenshot_1752

Τις ελλείψεις υποδομών παραθερισμού και αναψυχής, και τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη των όποιων υπαρχόντων, καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος του παραθαλάσσιου Οικισμού Κρυονερίου του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών.

Η τεκμηριωμένη διαμαρτυρία στηλιτεύει την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, ενώ συγχρόνως απευθύνεται στους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς της Ροδόπης, με στόχο την εξεύρεση τρόπων αναστροφής της κατιούσας πορείας που έχει πάρει η παραλιακή ζώνη, μολονότι τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου αυταπόδεικτα αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την τουριστική αξιοποίησή του.  

Αναλυτικά η επιστολή:

“Δημοσιοποιούμε αυτήν την επιστολή προκειμένου να ενημερώσουμε τους θεσμικούς φορείς και τους κατοίκους της Ροδόπης για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι εκλεγμένοι φορείς του τόπου την έννοια της ανάπτυξης και του  τουρισμού στη Θράκη.

Στόχος μας δεν είναι η πόλωση και ο αφορισμός των τοπικών φορέων, αλλά η ενεργοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής, καθώς βλέπουμε πως οι παραλιακοί οικισμοί του Δήμου μας τυγχάνουν πλήρους εγκατάλειψης, και ουδεμία κίνησή μας έως τώρα δεν ήταν ικανή να μεταβάλλει αυτή τη δυσμενή κατάσταση.

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Οικισμού Κρυονερίου Προσκυνητών, αμέσως μετά το πέρας της περυσινής θερινής περιόδου, θέσαμε ως προτεραιότητα την καταγραφή των υποδομών και των ελλείψεων, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση της περιοχής μας. Γρήγορα διαπιστώσαμε την απουσία στοιχειωδών υποδομών και τη χρόνια εγκατάλειψη όσων υφίστανται.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια.

  • Η απουσία αποχωρητηρίων και ντους αποτελεί μείζον πρόβλημα, καθώς χωρίς αυτές τις υποδομές τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των λουομένων και των επισκεπτών της παραλίας. Είναι απαραίτητη η συντήρηση και η τοποθέτηση νέων εγκαταστάσεων, κάτι που μάλλον ο Δήμος δεν συμμερίζεται.
  • Ακόμη, η κατασκευή αντιπυρικής ζώνης, είναι εξίσου απαραίτητη. Δεν είναι, δυστυχώς, λίγες οι πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες, δημιουργώντας ζώνη πυρασφάλειας, αλλά και μεριμνώντας για τα αλσύλλια πέριξ του οικισμού. Μάλιστα, έχουμε έρθει σε επαφή με τη Δασική Υπηρεσία της Περιφέρειας και την Πολιτική Προστασία, προκειμένου να βρούμε λύσεις.
  • Ακόμη, ο καθαρισμός των αλσυλλίων αλλά και η αποψίλωση του οικισμού, είναι θέματα ζωτικής σημασίας. Η χρόνια εγκατάλειψη οικοπέδων και η βλάστηση που αναπτύσσεται εκατέρωθεν των οδών του οικισμού, δημιουργούν ένα δυσάρεστο περιβάλλον που προσελκύει έντομα αλλά και επικίνδυνα ερπετά. Δυστυχώς και σε αυτό το αίτημα δεν μπορέσαμε να βρούμε ανταπόκριση από τον Δήμο, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μας. Για αυτόν τον λόγο καλύψαμε με έξοδα του συλλόγου την αποψίλωση.
  • Από την άλλη πλευρά, για χρόνια παρατηρούμε την εγκατάλειψη των υποδομών αναψυχής στην περιοχή μας. Η παιδική χαρά που υπήρχε για πάνω από δέκα χρόνια στην παραλία, αφαιρέθηκε για λόγους ασφαλείας, όμως ποτέ δεν αντικαταστάθηκε. Παγκάκια, κιόσκι, ξύλινοι κάδοι και ο παραλιακός φωτισμός, είχαν την ίδια μοίρα. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής, όπου υπήρχαν γήπεδα μπάσκετ, και πλέον έχει μείνει μόνο η γραμμή του τρίποντου.
  • Τελευταία απώλεια είναι η κατασκευή που φιλοξενούσε τον ναυαγοσώστη. Προφανώς η τοποθέτηση ναυαγοσώστη είναι κακός δαίμονας για τον Δήμο, οπότε και η κατασκευή αυτή έπρεπε να αφαιρεθεί και να δοθεί αλλού.
  • Οι ομπρέλες της παραλίας χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν και οι ξαπλώστρες που προ αμνημονεύτων χρόνων υπήρχαν, αποτελούν ουτοπία. Σε επικοινωνία με τον Δήμο για την τοποθέτηση περισσότερων ομπρελών, ενημερωθήκαμε ότι φέτος (έως σήμερα 26 Ιουνίου δεν έχει τοποθετηθεί καμία), θα είναι μάλλον λιγότερες.
  • Όσο για τον καθαρισμό της παραλίας, αυτό μοιάζει με ανέκδοτο. Αναρωτιόμαστε αν επιθεωρήθηκε ο χώρος από υπεύθυνο  μετά την περάτωση εργασιών. Οι στρώσεις των φυκιών δεν μαρτυρούν πάντως καθαρισμό… 

Κρυονέρι-SOS: Ανοιχτή επιστολή αγανάκτησης των κατοίκων του παραλιακού ΟικισμούΜετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ελλείψεων, ενημερώσαμε αναλυτικά τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών.

Υποβάλαμε σχετική επιστολή με πίνακα προβλημάτων, αιτιολογημένη έκθεση, και προτάσεις επίλυσης με ελάχιστο κόστος, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Μάλιστα, σε όποια από αυτά υπήρξε αμφισβήτηση από μέρους του Δημάρχου όσον αφορά την ευθύνη και την αρμοδιότητα, προχωρήσαμε άμεσα στη διευκρίνισή τους μέσω αλληλογραφίας με υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης. Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2020, και μετά από επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία και την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ροδόπης, διευκρινίστηκαν οι αρμοδιότητες για καθένα από αυτά. Ήδη, την πρώτη εβδομάδα του ίδιου μήνα κοινοποιήσαμε τις απαντήσεις των Υπηρεσιών των ανωτέρω φορέων με σαφή προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, προς τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας. Έπειτα ζητήσαμε τέσσερις φορές συνάντηση με τον Δήμαρχο, χωρίς καμία απάντηση. Επιτέλους, την πέμπτη φορά σταθήκαμε μάλλον τυχεροί και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αυτή τη δυσεύρετη συνάντηση. Από τη συνάντηση καταλάβαμε πως προφανώς οι επιστολές μας δεν έτυχαν μελέτης και ίσως ούτε καν ανάγνωσης. Σε όλα τα  ερωτήματα που θέσαμε, λάβαμε την ίδια απάντηση: «Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε και προσωπικό για υλοποίηση κάποιων από τα παρακάτω υποβληθέντα».

Είναι πράγματι λυπηρό να έχουμε στην περιοχή μας ένα τόσο όμορφο παραλιακό μέτωπο και να το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο. Προφανώς συνειδητοποιούμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο αυτές δεν πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι, αλλά αντιθέτως ως κινητήριος μοχλός ώστε να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε λύσεις με μικρότερο ή και μηδενικό κόστος. Σε αυτόν τον άξονα κινούνται και οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει.

Εμείς, ως Σύλλογος Κρυονερίου, καλούμε τους τοπικούς φορείς αλλά και τους κατοίκους της περιοχής μας να ασχοληθούν με τα προβλήματά της. Μόνο με τη συνεργασία και την εφευρετικότητα μπορούμε να δρέψουμε τους καρπούς που τόσο απλόχερα μας προσφέρει η περιοχή μας και έχουμε για χρόνια αφήσει στο περιθώριο”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood