• του Κώστα Ιατρίδη, Πτεράρχου Ιπταμένου ε.α., υποψηφίου βουλευτή Ροδόπης με τη ΝΔ.

Διανύοντας την τελευταία εβδομάδα πριν την κάλπη, και με ενσυναίσθηση της θέσης και των διλημμάτων των ψηφοφόρων συμπολιτών μου, θα επικεντρωθώ σε τέσσερις ενότητες τις οποίες θεωρώ προτεραιότητες για τον τόπο μας.

Α. Ασφάλεια.

Παρακολουθώ τις ιδιαίτερες συνθήκες στον ευαίσθητο αυτό χώρο, με την πείρα και τη γνώση που έχω εξ επαγγέλματος και με την ιδιότητά μου ως μέλους του Τομέα Άμυνας της ΝΔ. Στον τομέα αυτό προέχει η αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αντιμετώπισης των εξής θεμάτων: του μεταναστευτικού ζητήματος, της υποβάθμισης λειτουργίας του κλιμακίου της Ε.Υ.Π. στη Θράκη από το οποίο μετά από άστοχες ενέργειες της διοίκησης αποχώρησαν μαζικά δεκατρία πεπειραμένα επιχειρησιακά στελέχη, της αστυνόμευσης και προστασίας των πολιτών. Διότι σημαντικότερη μετά τη ζωή, προκρίνουν οι πολίτες την ασφάλειά τους. Διότι η πολιτική ασφάλεια είναι προϋπόθεση της οικονομικής. Και ασφάλεια χωρίς την εύρυθμη λειτουργία της Κοινότητας Πληροφοριών και ενισχυμένη ένστολη, πεζή και εποχούμενη αστυνόμευση σε 24ωρη βάση δε γίνεται. Και το λέω αυτό ως άνθρωπος της δράσης επί 38 έτη.

Β. Οικονομία.

«Ενίσχυση της οικονομίας με προσέλκυση επενδύσεων», είναι η συνήθης και κοινότυπη από τη χρήση διατύπωση. Τι θα γίνει όμως με τις ήδη υπάρχουσες στην περιοχή επιχειρήσεις και τα επενδεδυμένα τους κεφάλαια; Για τον λόγο αυτό επισκέφθηκα τη «Βεργίνα» και συνομίλησα με την ηγετική της μορφή, τον κ. Πολιτόπουλο. Επισκέφθηκα ακόμη στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής την Alfa Beta Roto-Prisma και το τυροκομείο-Ζωοτροφές-Παραγωγική ο «Ίσμαρος», του Νίκου Δουκίδη, και αντάλλαξα απόψεις για την επιχειρηματικότητα στο Νομό Ροδόπης. Στο λίγο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου πριν τις εκλογές θα προσπαθήσω να επισκεφθώ και άλλες, όπως τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια». Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν εργαζομένους, αξιοποιούν την παραγόμενη στον τόπο πρώτη ύλη, συμβάλλουν στο εσωτερικό και εξαγωγικό εμπόριο. Είναι ο ισχυρός κρίκος που δένει την αλυσίδα της οικονομίας. Πρέπει με κάθε μέσο να τις στηρίξουμε.

Επισκέφθηκα τα Επιμελητήρια της Ροδόπης και συνομίλησα με τους Προέδρους τους, τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Α. Γραβάνη, και τον Πρόεδρο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Ν. Αγγελίδη. Επισκέφθηκα επίσης την Ομοσπονδία και τον Εμπορικό Σύλλογο και συνομίλησα με εργαζόμενους. Ομοίως θα επισκεφθώ και το ΤΕΕ Θράκης, για να συνομιλήσω με τον Πρόεδρό του κ. Δημ. Λουρίκα. Ζήτησα και θα ζητήσω τη θεσμική συνεργασία τους. Γιατί προέχει στον αγώνα για τη θωράκιση της οικονομικής ασφάλειας της Ροδόπης να είμαστε όλοι ενωμένοι. Άλλοι ανεκμετάλλευτοι τομείς είναι αυτοί της ανακύκλωσης και της γεωθερμίας∙ η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν στην εξοικονόμηση πόρων, υλών και ενέργειας πρέπει να συνυπολογιστεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της οικονομίας της περιοχής μας.

Για τον τουρισμό έχω μιλήσει. Η Ροδόπη είναι πολύφερνη νύφη και το αγνοεί. Η Μαρώνεια, το Παπίκιο, η Αναστασιούπολη, η Μαξιμιανούπολη, η Στρύμη, η Μεσημβρία, το Βυζαντινό Φρούριο της Κομοτηνής και της Γρατινής αλλά και το Σύστημα των λιμνών της Βιστωνίδας είναι η προίκα της. Μίλησα για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την κατασκευή του παραθαλάσσιου οδικού άξονα. Να προσθέσω σε αυτά την αξιοποίηση του Σπηλαίου της Μαρώνειας, την αναδάσωση και πυροπροστασία της Ροδόπης. Πόσα από τα ζητήματα αυτά δε χρονίζουν και πόσα δεν προσκρούουν στην αναποφασιστικότητα των μέχρι σήμερα πολιτικών ηγετών και τοπικών παραγόντων; Επί παραδείγματι αναφέρω τη Μαρώνεια, της οποίας τις δυνατότητες και την ιστορικότητα γνωρίζω πολύ καλά, ως γέννημα-θρέμμα της όμορης Ξυλαγανής. Τις προαναφερθείσες δυνατότητες οι εν λόγω παράγοντες, εκόντες άκοντες, παραγνωρίζουν επί δεκαετίες. Και η αδράνεια αυτή πρέπει πάση θυσία να ανατραπεί.

Γ. Κοινωνία.

Αντιμετωπίζω την «ιδιαιτερότητα» της συνοίκησης στη Ροδόπη διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων ως πλεονέκτημα και με σεβασμό. Για το λόγο αυτό πραγματοποίησα θεσμικές επισκέψεις στον Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και στον Μουφτή Ροδόπης κ. Τζιχάτ Χαλήλ. Η ισοπολιτεία και η ειρηνική συμβίωση στη Ροδόπη ήταν και πρέπει να είναι κύριο μέλημά μας.

Στη συνέχεια πρέπει να στοχεύσουμε στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Οι δυσκολίες στον βιοπορισμό και τα αδιέξοδα έχουν αυξήσει δραματικά τις αυτοκτονίες και τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στο νομό. Συνομίλησα με συμπολίτες μου στην περιφέρεια και στην πόλη, πήγα στο συνοικισμό του Ηφαίστου, στις λαϊκές αγορές.

Η διευκόλυνση της ζωής, η βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υγείας, η αλληλεγγύη προς τους έχοντες ανάγκη και οι δομές που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό θα είναι μέριμνά μου, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, δεν αρκεί η κατασκευή του σχεδιαζόμενου νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής∙ εξίσου σημαντικά είναι ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός του αλλά και η στελέχωσή του και η ποιότητα της κατάρτισης του έμψυχου δυναμικού του.

Δ. Εκπαίδευση

Η Ροδόπη έχει νέους ανθρώπους με δυνατότητες, επιδόσεις και όνειρα. Το απέδειξαν τα πρόσφατα βαθμολογικά αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων, η επίδειξη του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου στην Πλατεία Ειρήνης από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, οι επιδόσεις σε διαγωνισμούς της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουμε, λοιπόν, το ικανό δυναμικό. Πρέπει να το κρατήσουμε στη χώρα, και για να σπουδάσει και για να εργαστεί.

Από την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης μέχρι την τελευταία πρέπει να νοιαστούμε για τον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης. Δεν αρκεί να δυσανασχετούμε με την ίδρυση της 4ης Νομικής στην Πάτρα και με τα σύνθετα προβλήματα που, βεβαίως, η νέα σχολή δημιουργεί. Πρέπει να δούμε την Εκπαίδευση στο σύνολό της. Ιδιαιτέρως μετά την τελευταία εν μια νυκτί ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί αλυσιδωτά η κυβερνητική αυτή επιλογή. Συναντήθηκα ήδη με τις Πρυτανικές Αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και συζήτησα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Θα επιδιώξω, όσο μου επιτρέπει ο χρόνος, δεδομένης και της χρονικής συγκυρίας της λήξης του σχολικού έτους, συναντήσεις και με φορείς και άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων και φορέων, όπως έκανα με τον Σύλλογο ΔΑΔΔΑ και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

fc6c3e78 dadaa1Οι γονείς του νομού γνωρίζουν τις δυσκολίες εγγραφής των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, την ανεπάρκεια των κρατικών νηπιαγωγείων, την ανεπάρκεια των δασκάλων και καθηγητών Ειδικής Αγωγής. Στη Ροδόπη έχουμε 1.000 παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής και έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις για Παράλληλη Στήριξη. Απέναντι σε αυτά τα αριθμητικά μεγέθη, στο νομό απασχολείται μόνο το 1/5 των αναγκαίων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι στη Ροδόπη η Εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται σε όλους τους μαθητές, να είναι επαρκής σε δομές και εκπαιδευτικούς, να είναι σύγχρονη και να είναι ενιαία. Και αυτό θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να κάνω πράξη.

Απαντώντας στο δίλημμα που εν πολλοίς τίθεται γύρω από την υποψηφιότητά μου, απαντώ καθαρά και ειλικρινά: είμαι γέννημα της Ροδόπης (ΞΥΛΑΓΑΝΙΩΤΗΣ), αγαπώ τον τόπο μου, έκλεισα έναν κύκλο ζωής με την αποστρατεία μου, ανοίγω έναν καινούργιο με το νέο μου εγχείρημα. Είμαι εξίσου ενεργός και ενωτικός απέναντι στους συμπολίτες μου και στο κόμμα που υπηρετώ. Είμαι άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου, γνώστης των πραγμάτων, για τα οποία μιλώ. Ζητώ τη στήριξή σας, για να περάσω από τα λόγια στην πράξη.