Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ροδόπη μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κρουσμάτων μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο και τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε με έμφαση ότι η περιοχή βρίσκεται επιδημιολογικά σε πολύ κρίσιμο σημείο, και εκφράστηκε η εκτίμηση οτι “ή θα περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων στον πληθυσμό με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, ή θα υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών”.

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στην ανάγκη διενέργειας δωρεάν μαζικών τεστ, “ώστε να υπάρχει εικόνα των επιβαρυμένων σημείων με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο για στοχευμένες παρεμβάσεις”. Υπογραμμίστηκε ακόμη η σημασία της συνταγογράφησης των τεστ από τον ΕΟΠΥ για να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες, αίτημα που ο βουλευτής ήδη έχει υποβάλλει στη διοίκηση του ΕΟΔΥ.

Ακόμη, επισημάνθηκαν ο “σημαντικός ρόλος που μπορούν να έχουν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι δυο ΤΟΜΥ, ως πρώτο ανάχωμα, στην ανάσχεση της πανδημίας”, και “η ανάγκη της μεγαλύτερης συμμετοχής προαιρετικά ιδιωτών γιατρών μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥ”, όπως σημείωσε ο βουλευτής. Αναφορά επίσης έγινε στο “μεγάλο βάρος που σηκώνουν σήμερα οι ιδιώτες γιατροί στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον υπογραμμίστηκε η “μεγάλη σημασία θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID, αλλά και στις άλλες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων”.

Ο βουλευτής αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου για την ουσιαστική ενημέρωση, τόνισε ότι “για την απώλεια του ελέγχου στην διαχείριση πανδημίας στη Ροδόπη υπάρχουν ευθύνες”. Σημείωσε οτι “χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούσαν οι ειδικοί”, ενώ υπογράμμισε την “ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση και  πληροφόρηση  της τοπικής κοινωνίας για την εξέλιξη της πανδημίας”, επισημαίνοντας ότι “το δικαιούνται οι πολίτες που καλούνται σε περιορισμό, ενώ θα συμβάλλει και στη μεγαλύτερη αποδοχή στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων”.