Τεστ που διενεργήθηκαν σε χάμστερ αποκαλύπτουν ότι η χρήση της μάσκας μειώνει ιδιαίτερα τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Οι έρευνες αυτές είναι μεταξύ των πρώτων που μελετούν εάν η χρήση της μάσκας μπορεί να εμποδίσει τους συμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου Covid-19 να μολύνουν άλλους ανθρώπους.
Υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γιουέν Κουόκ Γιουνγκ, αναγνωρισμένου επιστήμονα στο θέμα του κορωνοϊού, οι ερευνητές τοποθέτησαν κλουβιά με χάμστερ που είχαν προηγουμένως μολύνει με τον ιό, δίπλα σε κλουβιά με υγιή τρωκτικά. Χειρουργικές μάσκες τοποθετήθηκαν μεταξύ των δύο κλουβιών, με τον αέρα να πνέει από το κλουβί των άρρωστων ζώων προς το κλουβί των υγιών ζώων.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η μετάδοση του ιού ήταν μειωμένη κατά 60% και πλέον, όταν οι μάσκες βρίσκονταν στη θέση τους. Τα δύο τρίτα των υγιών χάμστερ μολύνθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας όταν οι μάσκες αφαιρέθηκαν.
Το ποσοστό της μόλυνσης μειώθηκε σε λίγο παραπάνω από 15% όταν οι μάσκες είχαν τοποθετηθεί στο κλουβί των νοσούντων ζώων, και σε 35% όταν τοποθετήθηκαν στο κλουβί των υγιών χάμστερ.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η χρήση της μάσκας στους νοσούντες (…) είναι σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο», είπε ο Γιουέν σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε ήδη ότι ένα μεγάλο τμήμα των προσβεβλημένων ατόμων δεν εκδηλώνει συμπτώματα, επομένως η καθολική χρήση της μάσκας είναι πραγματικά σημαντική», συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής Γιουέν είναι ένας από τους μικροβιολόγους που ανακάλυψαν τον ιό Sars όταν εμφανίστηκε το 2003 και προκάλεσε τον θάνατο τριακοσίων ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ. Είχε από πολύ νωρίς ταχθεί υπέρ της χρήσης της μάσκας από τον πληθυσμό.
πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων