Κορωνοϊός: Ο κρίσιμος Απρίλιος για την Ελλάδα

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει έξαρση του ιού το προσεχές διάστημα.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Κρίσιμος θεωρείται ο μήνας Απρίλιος για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών επιστημόνων. Μια άποψη την οποία συμμερίζεται η κυβέρνηση, η οποία μέσω των στελεχών της διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει έξαρση του ιού το προσεχές διάστημα.

  • Κικίλιας: “Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να πάμε σε σενάρια καταστροφής”.

Ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, επεσήμανε ότι “δεν πρέπει να χαλαρώσει κανείς αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Σε 15 μέρες θα έχουμε μια καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Ο Απρίλιος είναι μήνας πάρα πολύ κρίσιμος, δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να πάμε σε σενάρια καταστροφής. Το κλείσιμο των σχολείων και η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μέτρα που θα αποδώσουν και θα δούμε θετικά αποτελέσματα. Καταλαβαίνω ότι αυτό εμπεριέχει υπομονή και πειθαρχία, αλλά κανένας πιστεύω δεν θέλει να διακινδυνεύσει την υγεία του ίδιου και της οικογένειά του. Η χώρα μας βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος επεκτείνεται, αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται”.

  • Χαρδαλιάς: “Περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες».

  • Τσιόδρας: “Αν λίγο χαλαρώσεις, ο ιός θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία”

Ο Λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόρδας υπογράμμισε ότι “οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή”, ενώ πρόσθεσε ότι: «Είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν». Ωστόσο συμπλήρωσε με έμφαση: “Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα”, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε – “δείχνοντας” την Ιταλία – πως «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία».

  • Γεωργιάδης: “Κανένας κάτοικος της Αθήνας στο χωριό του για Πάσχα”

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε δημόσια ότι: «Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στα σπίτια μας. Κανένας Αθηναίος δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει στο χωριό του», και κάλεσε τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να κάνει υπομονή ένα μήνα. «Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύει μέχρι τότε (σ.σ. το Πάσχα), καλό είναι να το λέμε από τώρα», συμπλήρωσε, και συνέχισε: «Θα υπάρξουν αστυνομικά μέτρα για να αποφευχθεί η μετάβαση πολιτών στα χωριά τους». Πρόσθεσε ακόμη ότι αύριο Δευτέρα θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπ’ όψη τους ότι φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Εξήγησε πως “ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα”.

  • Τι θα γίνει με τα σχολεία – Πανελλαδικές πιθανότατα μεταξύ Ιουνίου-Ιουλίου

Το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο αν οι ειδικοί πουν «όχι» σε αυτό υπό το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει ακόμη κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε οι μαθητές θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, εξετάζεται το σενάριο περικοπής της ύλης και μεταφοράς της ημερομηνίας των πανελληνίων εξετάσεων. Πιθανότατα οι πανελλήνιες να διεξαχθούν μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, καθώς οι μαθητές είναι συνηθισμένοι να δίνουν εξετάσεις στις αρχές του καλοκαιριού. Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου μπορούν να γίνονται οι αιτήσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις Ερωτηθείσα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ίδια απάντησε: “Πάνω από 130.000 εκπαιδευτικοί και πάνω από 750.000 μαθητές έχουν μπει στην πλατφόρμα. Αυτό δείχνει τη μεγάλη ζήτηση αλλά και τον όγκο που υπάρχει στην πλατφόρμα”.

πηγή: zougla.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood