Ο «Ασθενής Μηδέν», ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με τον ιό COVID-19 στην Ελλάδα, μίλησε αποκλειστικά στο «ΘΕΜΑ»: για το ταξίδι στο Μιλάνο που εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Για τον φόβο που την κυρίευσε όταν οι γιατροί τής ανακοίνωσαν ότι έχει προσβληθεί από τον ιό. Για εκείνους που τη στήριξαν αλλά και για εκείνους που την απομόνωσαν. Για τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΑΧΕΠΑ μαζί με τον 9χρονο γιο της. Για το πρώτο πράγμα που έκανε όταν βγήκε από το νοσοκομείο, καθαρή πλέον από τον ιό, μαζί με τον γιό της.

Η επιχειρηματίας και τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Βουλγαρίδου έχει καταγραφεί στα κιτάπια της ελληνικής επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας ως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα.

Είχε ταξιδέψει μαζί με τον επιστήθιο φίλο της και ιδιοκτήτη του ιντερνετικού καναλιού Mykonos Live TV Πέτρο Νάζο στο Μιλάνο προκειμένου να παρευρεθούν στην Εβδομάδα Μόδας, ένα ταξίδι που πραγματοποιούν κάθε χρόνο. Η παραμονή στην πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας περιλάμβανε επισκέψεις σε events μεγάλων οίκων, σε πάρτυ και επιδείξεις, καθώς και αρκετές μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης. Ολα έβαιναν καλώς, βάσει του προγραμματισμού που είχαν κάνει, μέχρι που στο Μιλάνο ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού και το ταξίδι μετετράπη σε αληθινό εφιάλτη.

– Είστε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μια άτυπη πρωτιά που σίγουρα δεν θα ευχόσασταν να είχατε, όπως κανείς μας άλλωστε. Θέλω να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να γυρίσουμε το ρολόι στο σημείο απ’ όπου υποψιάζεστε ότι μπορεί να κολλήσατε τον ιό. Θυμάστε να ήρθατε σε επαφή με κάποιον στο Μιλάνο που να ήταν ήδη άρρωστος ή να είχε τα συμπτώματα του ιού;

Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω το νοσηλευτικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ και ιδιαίτερα τους γιατρούς μου, κυρίους Μεταλλίδη και Χρυσανθίδη, που με παρακολουθούσαν και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν. Ναι, είμαι ο «Ασθενής Μηδέν» και όταν εγώ ταξίδεψα στο Μιλάνο, στην Ελλάδα δεν γνωρίζαμε για μέτρα πρόληψης.

Επιπλέον και στην Ιταλία όλες τις ημέρες παραμονής μου, εκτός από την τελευταία, όλα κυλούσαν φυσιολογικά, ήμασταν ανυποψίαστοι. Καταλάβαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν το τελευταίο βράδυ παραμονής μας κάποιοι μεγάλοι οίκοι μόδας και εκθεσιακά κέντρα μάς έστειλαν email ότι ακυρώνονται οι εκδηλώσεις τους λόγω του COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο δεν υπήρχαν ούτε εκεί κάποια μέτρα προστασίας. Στο Μιλάνο, λόγω της επαγγελματικής φύσης του ταξιδιού μου, ήρθα σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν θυμάμαι όμως κάτι χαρακτηριστικό από κάποιον που συνάντησα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

– Επιστρέφετε στην Ελλάδα μετά το ταξίδι σας στην Ιταλία και μπαίνετε στο καθημερινό πρόγραμμά σας. Πότε καταλάβατε ότι έχετε τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Έτσι ακριβώς έγινε και γύρισα σπίτι μου Κυριακή βράδυ. Η Δευτέρα ήταν μια φυσιολογική μέρα, το ίδιο και η Τρίτη μέχρι το απόγευμα, όταν με έπιασε ένας δυνατός πονοκέφαλος. Το βράδυ νιώθοντας μια αδιαθεσία έβαλα θερμόμετρο και διαπίστωσα ότι είχα δέκατα.

– Ποια ήταν η πρώτη κίνηση που κάνατε;

Κάλεσα την ιδιωτική μου ασφάλεια και μετά από συζήτηση μαζί τους και αναφέροντάς τους πού και πότε ταξίδεψα και ότι ζω σπίτι μαζί με την οικογένειά μου μου σύστησαν να απευθυνθώ σε κάποιο κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Μου είπαν ότι στην πόλη μου νοσοκομείο αναφοράς είναι το ΑΧΕΠΑ. Ετσι πήγα μόνη μου στο ΑΧΕΠΑ φορώντας μάσκα. Εκεί ζήτησα τον αρμόδιο γιατρό, ανέφερα όλο το ιστορικό μου και μου εξήγησαν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα από το τεστ που θα έκανα. Μου είπαν επίσης πως θα έπρεπε να νοσηλευτώ επιτόπου σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης. Ετσι κι έγινε.

– Πώς αισθανθήκατε όταν οι γιατροί σάς ενημέρωσαν ότι έχετε προσβληθεί;

Το πρώτο συναίσθημα που με κυρίευσε ήταν ο φόβος. Σκεφτόμουν την υγεία μου, τις συνέπειες προς τον γιο μου, τους κοντινούς μου ανθρώπους αλλά και όσους ήρθα σε επαφή. Αυτές οι σκέψεις με γονάτισαν, μου δημιούργησαν άγχος, ενοχές και ευθύνη. Ξεσπούσα συχνά σε λυγμούς από την αγωνία μου για το τι μέλλει γενέσθαι για τους γύρω μου. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε αυτό σε μένα. Μη γνωρίζοντας πολλές πληροφορίες για τον ιό και τις συνέπειές του στον ανθρώπινο οργανισμό, αισθανόμουν ότι περπατούσα σε μια έρημο χωρίς κατεύθυνση.

Διαβάστε τη συνέχεια της  συνέντευξης στο protothema.gr