Τη λήψη νέων προληπτικών μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

“Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα. Σήμερα σε όλο τον κόσμο έχουμε περισσότερα από 106.000 κρούσματα σε περισσότερες από 100 χώρες”, τόνισε, και συμπλήρωσε: “Σε αυτή τη φάση τα μέτρα μας έχουν ως επίκεντρο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου.  Ανακοινώνονται περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού”.

Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι:

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για τέσσερις εβδομάδες.
  • Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
  • Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για δύο εβδομάδες.
  • Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα μέτρα θα ισχύουν από αύριο Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, και θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η απόφαση ότι τα σχολεία θα κλείνουν κατά περίπτωση, σύμφωνα με σχετικές γνωμοδοτήσεις των ειδικών.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επτά νέα κρούσματα της νόσου, που αφορούν Έλληνες πολίτες. Τα έξι συνδέονται επιδημιολογικά με προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ για το ένα, η ιχνηλάτηση των επαφών του συνεχίζεται.