Στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, πλέει τις τελευταίες ώρες το OrucReis, και όπως φαίνεται πρόκειται να στρίψει σε βορειοδυτική ρότα, κάτι που σημαίνει οτι πιθανώς να κινηθεί στα 11, ακόμη και στα 10 ναυτικά μίλια, όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ΣΚΑΪ.
Το τουρκικό ερευνητικό έχει κλειστό τον πομπό του από τις 03:43, ενώ τα τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν, ανοιγοκλείνουν τους δικούς τους. Το συνοδευτικό Cengiz Han, βρίσκεται στα 18,9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 20,4 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη, ενώ το Αtaman βρίσκεται στα 13 μίλια από το Καστελόριζο και στα 13,6 μίλια από τη Στρογγύλη.
“Το Καστελόριζο απέχει 580 χλμ από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χλμ”, επανέλαβε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, και πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή το Οrus Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνες, και αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανό μας για να κάνουμε των πρώτη ερευνητική γεώτρηση”.
Ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, έτοιμος να αναχαιτίσει – εφόσον λάβει την εντολή – την τουρκική παραβατικότητα. Όπως επισημαίνεται από ανώτατες πηγές, από το ξημέρωμα της Τρίτης οι μονάδες του στόλου βρίσκονται σε «γενικό συναγερμό». Εξάλλου, όλες τις προηγούμενες ημέρες το πολεμικό ναυτικό είχε προωθήσει σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο σημαντικό αριθμό μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων.
Από τη στιγμή που η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση, τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τα πληρώματά τους έχουν λάβει την εντολή της «αποκαλύψεως» στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, ακόμη και εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής navtex.
Παράλληλα, ιδιαίτερα στενή έχει γίνει η παρακολούθηση του Oruc Reis και των πλοίων συνοδείας του από τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων του ελληνικού στόλου, οι άνδρες των οποίων έχουν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι οι Τούρκοι θα αναζητούν τη “ρεβάνς” της επακούμβησης της Φρεγάτας KEMAL REIS από την Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.
Η στρατιωτική ηγεσία έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, καθώς παρατηρείται η σταδιακή κλιμάκωση της εντάσεως από την τουρκική πλευρά.
Στο Επιτελείο ξέρουν πολύ καλά ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει την προσέγγιση στα 6,5 ναυτικά μίλια…