“Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση, γι’ αυτό έχει κρίσιμη σημασία να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας”, επισημαίνει ο διακεκριμένος Έλληνας Καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook.

“Η εκθετική αύξηση είναι ύπουλο πράγμα. Το σκέφτεσαι λίγο και τα νούμερα φαίνονται μικρά. Αλλά τελικά θα σου τη φέρει”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Αν και ο ίδιος δεν είναι γιατρός, βιολόγος ή επιδημιολόγος, αλλά η δουλειά του στην επιστήμη των υπολογιστών είναι να δαμάζει τις εκθετικές αυξήσεις, όπως αναφέρει, υπογραμμίζει ότι “η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση. Αρχίζει με ένα κρούσμα. Μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται δύο. Μετά από άλλες δύο-τρεις μέρες, γίνονται τέσσερα. Έχει περάσει μια βδομάδα και φαίνεται υπό έλεγχο. Έλα όμως που αν περάσουν άλλες δύο βδομάδες τα κρούσματα θα γίνουν περίπου χίλια, και αν περάσουν άλλες δύο-τρεις βδομάδες, θα γίνουν πάνω από εκατό χιλιάδες!”. Όπως προσθέτει, δε, “το ακόμα πιο ύπουλο είναι το εξής: Όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι χίλια, ακόμα και όλοι να καθίσουμε σπίτι μας για δέκα μέρες χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή, τα κρούσματα θα γίνονταν αρκετές χιλιάδες. Πώς; Ο λόγος είναι ότι όταν τα χίλια έδειξαν συμπτώματα, είχαν ήδη μεταδώσει τον ιό σε άλλους!”.

Και συνεχίζει: “Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι τώρα περίπου διακόσια. Αν καθίσουμε όλοι κλεισμένοι σπίτια μας, τότε σε ένα καλό σενάριο, μετά από πέντε-έξι-εφτά μέρες, τα κρούσματα θα έφταναν περίπου τα χίλια μεγαλώνοντας εκθετικά μέχρι τότε, αλλά μετά θα βλέπαμε τον αριθμό νέων κρουσμάτων να πέφτει, αν συνεχίζαμε στα σπίτια μας. Μετά από ακόμα δύο-τρεις βδομάδες, δηλαδή σε έναν μήνα από τώρα, ίσως και να είχαμε μηδέν νέα κρούσματα”. Δοθέντων τούτων, συμπληρώνει: “Γι’ αυτό προτρέπω όλον τον κόσμο να μείνει μέσα, εκτός αν η φύση της δουλειάς του ή ανωτέρα βία δεν το επιτρέπει. Προτρέπω τους εργοδότες να δώσουν ευελιξία στους εργαζομένους. Και προτρέπω το κράτος να τους βοηθήσει με τη σειρά του. Αν είσαι νέος και ωραίος, χωρίς συμπτώματα, πρέπει να μείνεις και εσύ σπίτι σου. Και να τη γλιτώσεις, με το να μην μείνεις μέσα, συνεισφέρεις στην εξάπλωση του ιού, συνεισφέρεις να φτάσει και να σκοτώσει άλλους, ίσως τους γονείς σου, ίσως τους παππούδες σου”.

Σύμφωνα με τον κ.Δασκαλάκη οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις του βασίζονται σε εκτιμήσεις ρυθμών για το πως εξαπλώνεται ο ιός και ποια είναι η επίδραση δρακόντειων μέτρων από άλλες χώρες. “Είναι οι καλύτερες όμως εκτιμήσεις που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή”, σημειώνει.