Πρόσφατα έγινε νόμος του ελληνικού κράτους το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα». Ο νόμος αυτός ανοίγει τον δρόμο σε επενδύσεις από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που αποκτούν πια τη δυνατότητα να λειτουργούν παραρτήματα στην ελληνική επικράτεια.
Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από δεκαπέντε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το Πανεπιστήμιο Yambol Medical University το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου εξετάζει την επέκτασή του στην Κομοτηνή.
Το Yambol Medical University, βάσει όσων αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του, έχει ιδρυθεί μόλις το 2016, όμως καταγράφει ραγδαία αναπτυξιακή τροχιά. Αποτελείται από έξι σχολές και συνολικά έντεκα τμήματα, όλα σχετιζόμενα με τον ιατρικό και παραϊατρικό κλάδο, ενώ οι φοιτητές του τον Οκτώβριο του 2023 είχαν ξεπεράσει τις 5.500. Τα δίδακτρα για τα προπτυχιακά του προγράμματα κυμαίνονται από 3.500 έως 6.000 ευρώ ανά έτος. Έδρα του πανεπιστημίου είναι η πόλη Yambol της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας (η αρχαιοελληνική Διόσπολις, ή Διάμπολις, όπως ονομαζόταν στα βυζαντινά χρόνια), ενώ λόγω της τοποθεσίας του, που γειτνιάζει με την ευρωπαϊκή Τουρκία, διαθέτει και παράρτημα με τρεις σχολές στην Αδριανούπολη, από το 2022.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και της ιστοσελίδας edirne@haber-news.com, από την Αδριανούπολη, η διοίκηση του Yambol Medical University έχει ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας εν όψει της έναρξης της διαδικασίας κατάθεσης επίσημων αιτήσεων για ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Τα βουλγαρικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στη Θράκη, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ το edirne@haber-news προσδιορίζει συγκεκριμένα ως πόλη ενδιαφέροντος την Κομοτηνή, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι εξουσιοδοτημένο κλιμάκιο του πανεπιστημίου έχει επισκεφθεί την πόλη μας και εξετάζει τη δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης των εγκαταστάσεων του πρώην ξενοδοχείου “Ξενία”. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, που όμως βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για να στεγάσει, μετά από αναγκαίες παρεμβάσεις, τα γραφεία διοίκησης του παραρτήματος και πιθανόν μία από τις υπό ίδρυση σχολές του. Δεδομένο θεωρείται ότι θα αναζητηθούν κι άλλα ακίνητα για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών του.
Αν και όλα τα παραπάνω τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από την ελληνική Πολιτεία, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2025 και ίσως μεταγενέστερα, εντούτοις στους κόλπους των τοπικών φορέων της Κομοτηνής η είδηση για το ενδιαφέρον ενός ξένου πανεπιστημίου έχει προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού. Οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα για την τοπική οικονομία, αφού θα έρθουν επιπλέον φοιτητές που θα νοικιάζουν σπίτια, θα διασκεδάζουν και θα καταναλώνουν στα μαγαζιά της πόλης. Άλλοι πάλι δηλώνουν ανακουφισμένοι που η Κομοτηνή θα αποκτήσει δική της Ιατρική Σχολή, γιατί έτσι, το νέο Νοσοκομείο, ακόμη και αν δεν θα έχει αρκετό προσωπικό, θα μπορεί να απασχολεί φοιτητές εν είδει πρακτικής άσκησης και θα καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των Ροδοπιτών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς προανήγγειλε επίσκεψή του στον Υπουργό Παιδείας από τον οποίο θα ζητήσει να τεθεί ως όρος οι Ροδοπίτες φοιτητές να έχουν έκπτωση τουλάχιστον 10% στα δίδακτρα, λόγω εντοπιότητας.