Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, που εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας σε οδούς πέριξ του Βυζαντινού Τείχους.

Τα συνεργεία της αναδόχου κοινοπραξίας ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις από την οδό Σωκράτους και συνεχίζουν προς την πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου, φτάνοντας μέχρι το Εσκί Τζαμί. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να αυξηθεί κατά το μέγιστο το πλάτος των πεζοδρομίων, ώστε να δημιουργηθούν ζώνες άνετου περιπάτου. Όπως διαπιστώνουμε από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, στα τμήματα που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο και επιστρώνονται με ψυχρά υλικά.

Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στις οδούς Σοφούλη και Νικηφόρου Γρηγορά, όταν θα έχουν εκτελεστεί και εκεί οι αντίστοιχες παρεμβάσεις. Η οδός Ν. Γρηγορά, που βρίσκεται πίσω το Μητροπολιτικό Μέγαρο, θα είναι ο αμέσως επόμενος προορισμός των συνεργείων. Στον συγκεκριμένο δρόμο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου. Τρίτος κατά σειρά προορισμός των συνεργείων θα είναι η οδός Σοφούλη, μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την οποία θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του μεγαλόπνοου έργου.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τη διάνοιξη του νοτίου και του ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα που βρίσκονται επί του πεζόδρομου Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Για το σκοπό αυτό, θα γίνει απαλλοτρίωση τμημάτων ιδιόκτητων αυλών που βρίσκονται στη ζώνη ανάπλασης γύρω από το Τείχος.

istoriko kentroΥπενθυμίζεται ότι πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων θα δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή φάρδους 6 μέτρων, εκ των οποίων τα 2 μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δέντρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).

Η διαδρομή θα συνεχιστεί παράλληλα με τον πεζόδρομο της Βενιζέλου και θα στρίψει βγαίνοντας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Η ανάπλαση της διαδρομής αυτής θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή όπως και πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, με τη διαφορά ότι θα έχει πλάτος 4 μέτρα. Τα δέντρα θα φυτευτούν τμηματικά δίπλα στους πάγκους καθιστικών.

Στο σημείο ενδιάμεσα από την οδό Σωκράτους και το Τείχος, θα απελευθερωθεί χώρος διαστάσεων 19,40 x 16 μέτρα περίπου, με εμβαδόν 320 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί θα γίνει μικρή πλατεία, η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καθιστικά και ελεύθερους χώρους.

Στην πολιτιστική διαδρομή πέριξ του Βυζαντινού Τείχους, όπως και στις οδούς Σωκράτους, Σοφούλη και Ν.Γρηγορά, προβλέπεται να υπάρχει ιδιαίτερος φωτισμός. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, ασύμμετρου φωτισμού, χυτοπρεσσαριστού αλουμινίου, σε γκρι-καφέ απόχρωση, κομψού και ιδιαίτερου σχεδιασμού, με τετράμετρο ιστό.

Τέλος, η σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο Κομοτηνής και στην ανάδοχο κοινοπραξία προβλέπει ότι το σύνολο των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες από την έναρξή τους, δηλαδή περί τα τέλη της Άνοιξης του 2020.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών: