Κομοτηνή: Το έργο – «μαμούθ» που θα κάνει αγνώριστη την περιοχή γύρω από την Παλιά Νομική

Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, ανεγέρσεις νέων κτιρίων, βελτιώσεις οδών και αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, πρασίνου και στάθμευσης
palia nomiki

Ένα μεγαλόπνοο έργο που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στην εικόνα ενός μεγάλου τμήματος της πόλης, φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής. Ο λόγος για τo έργο με τίτλο «Αξιοποίηση και Αποκατάσταση  του κτιριακού συγκροτήματος “Παλιάς Νομικής Σχολής” και ανάπλαση των κτιρίων και της ευρύτερης περιοχής πέριξ του “Παλαιού γυμνασίου Αρρένων”», που η προϋπολογιζόμενη δαπάνη του ανέρχεται στο ποσό των 12.400.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, ανεγέρσεις νέων κτιρίων, βελτιώσεις οδών και αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, πρασίνου και στάθμευσης.

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει:

  • Την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής, με έργα αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και με τη βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου τους.
  • Την αποκατάσταση των όμορων κτιρίων, ήτοι την αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου, του κτιρίου διοίκησης – παλιού Αρρένων και του Μουσείου Καραθεοδωρή, καθώς και:
  • Την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για το 1ο Γυμνάσιο
  • Την ανέγερση κτιρίου στον ευρύτερο αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου, για τη στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής  που μέχρι σήμερα λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο χώρο.
  • Την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των δύο ανωτέρω συγκροτημάτων, δηλαδή της Παλιάς Νομικής και των εκπαιδευτηρίων, με τη δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής, καθιστικών, χώρων πρασίνου και χώρων στάθμευσης.
  • Την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του θερινού Δημοτικού Θεάτρου, με την προσθήκη νέου κτιρίου για την εξυπηρέτηση των παραστάσεων (κατασκευή νέων αποδυτηρίων και αποκατάσταση όλων των εγκαταστάσεών του)
  • Την αισθητική και λειτουργική ενοποίηση των δημόσιων χώρων της ευρύτερης περιοχής (πάρκο Περιφέρειας, ενδιάμεσος χώρος μεταξύ «Παλιάς Νομικής» και Παλιού Γυμνασίου Αρρένων)
  • Την ανάπλαση και αξιοποίηση του Πάρκου του παλαιού Ηρώου, με παρεμβάσεις στο πράσινο και με ανανέωση του φυτοτεχνικού και ηλεκτρολογικού – υδραυλικού εξοπλισμού του, καθώς και με δυνατότητα αξιοποίησής του για ανάπτυξη υπαίθριων εκθέσεων από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Την αναβάθμιση και βελτίωση των δρόμων που βρίσκονται πέριξ των κτιρίων της Παλιάς Νομικής και του Παλιού Γυμνασίου Αρρένων (βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πολιτών επί των οδών Κοσμίου και Πρωταγόρα).

Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, ο Δήμος Κομοτηνής φιλοδοξεί να αντλήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», το οποίο διαθέτει προς αξιοποίηση από τους Δήμους, για την «Αξιοποίηση/αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής περιουσίας», συνολικό κονδύλι 150.000.000 ευρώ. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός των έργων που προτείνουν οι Δήμοι, έχει οριστεί στα 10.000.000 ευρώ.

Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, και ακολούθως θα υποβληθεί αίτημα ένταξης του έργου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood