Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου, πρώτου Ιεράρχη των Ιεροσολύμων, θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελέημων, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Η εν λόγω Θεία Λειτουργία τελείται στον σολέα* του ναού, και οι πιστοί που θα συμμετάσχουν, θα μεταλάβουν όπως οι πρώτοι Χριστιανοί: ξεχωριστά το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον.

*Σολέας είναι ο χώρος του κυρίως ναού που βρίσκεται χαμηλότερα κατά δύο ή τρία σκαλοπάτια, του Ιερού Βήματος. Είναι ο χώρος όπου τελούνται τα Άγια Μυστήρια και διάφορες τελετές. Για λόγους ευταξίας οι πιστοί δεν στέκονται στον χώρο αυτό. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Βήμα των Αναγνωστών», καθώς από εκεί διαβάζονταν τα αναγνώσματα των Ιερών Ακολουθιών από τους Αναγνώστες. Στο νότιο μέρος του σολέα βρίσκεται ο Δεσποτικός Θρόνος όπου στέκεται ο Επίσκοπος εις τύπον και τόπον Χριστού, σύμφωνα με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο (107 μ.Χ.) – πίσω του εικονίζεται ο Δεσπότης Χριστός για να θυμίζει την αδιάκοπη παρουσία Του στην Εκκλησία. Εκατέρωθεν του σολέα βρίσκονται τα αναλόγια όπου στέκονται οι χοροί των Ιεροψαλτών. Στο αριστερό μέρος του σολέα ή έξω από αυτόν, βρίσκεται ο Άμβωνας απ’ όπου διαβάζεται από τον Διάκονο το Ιερό Ευαγγέλιο και κηρύσσεται ο Θείος Λόγος από τον Ιεροκήρυκα – ο Άμβωνας συμβολίζει τον τάφο του Χριστού και ο διάκονος τον Άγγελο της Αναστάσεως. Φέρει παραστάσεις των ιερών Ευαγγελιστών και ανάγλυφο περιστέρι, συμβολίζοντας το Άγιο Πνεύμα, πάνω στο οποίο τοποθετείται το Ιερό Ευαγγέλιο.