Στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του από τη Γρατινή Κομοτηνής καταγόμενου, αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου Φιλιππίδη, γνωστού ως Αρχιεπισκόπου του ΟΧΙ.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ., στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης (έναντι Ηρώου Κομοτηνής), θα παρουσιαστεί ο τόμος των πρακτικών του διήμερου επιστημονικού συμποσίου που είχε διοργανώσει η Μητρόπολη στις 27-28 Μαΐου του 2016, κατά τις εργασίες του οποίου διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί φώτισαν την προσωπικότητα του χαρισματικού Αρχιερέα, του οποίου ο βίος και το έργο δεν έχουν αναδειχθεί αρκούντως στην Ελλάδα, μολονότι διαδραμάτισε υψίστης σπουδαιότητας ρόλο για τον Ελληνισμό, ενώ λαμπρά είναι και τα τρία «ΟΧΙ» που αποκρίθηκε στους Γερμανούς κατακτητές.

Τα εξαιρετικού ενδιαφέροντος πρακτικά, θα παρουσιάσουν:

  • ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος.
  • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αμοιρίδου.
  • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιος Τσιγάρας.