Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, που υλοποιείται με το έργο με τίτλο «Έργο προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας σε οδούς πέριξ του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής». Προσεχώς, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει την ανάπλαση των οδών Σωκράτους, Νικηφόρου Γρηγορά και Σοφούλη.

Παράλληλα, διευθετούνται οι εκκρεμότητες για τη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει τη διάνοιξη και τη διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής γύρω από το Τείχος. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το υποέργο με τίτλο «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής», για το οποίο απαιτούταν η απαλλοτρίωση τμημάτων ιδιοκτησιών στην περιοχή παρέμβασης. Το καίριο βήμα έγινε πριν από λίγους μήνες, με την οριστικοποίηση των διαδικασιών περί των τιμών αποζημιώσεων. Συνολικά, για τα 13 ακίνητα που απαλλοτριώνονται στη ζώνη της πολιτιστικής διαδρομής, θα καταβληθούν στους ιδιοκτήτες πάνω από 450.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή άναψε «πράσινο φως» στον Δήμο Κομοτηνής, ώστε να προβεί στην επικαιροποίηση της μελέτης του υποέργου, η οποία την προσεχή Τετάρτη θα κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου, η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής θα ενταχθεί στο συνολικό έργο της ανάπλασης και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η υλοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι το υποέργο «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» αφορά στη διάνοιξη του νοτίου και ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους.

Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων θα δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των  οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Σημειώνεται ότι ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).

Σε ό,τι αφορά την επίστρωση της επιφάνειας της διαδρομής, θα χρησιμοποιηθούν τα εξής υλικά:

·       φυσικός γρανιτικός κυβόλιθος διαστάσεων 10*10 εκατοστών.

·       βιομηχανικός κυβόλιθος διαστάσεων 10*10 εκατοστων και σε απόχρωση γκρι.

·       πλάκες οδηγοί τυφλών, διαστάσεων 40*40 εκατοστών, σε υπόλευκο χρώμα.

·       λωρίδες από ξύλο ιρόκο, ιδιαιτέρα ανθεκτικό, σε σκούρο καφέ χρώμα.

Το ξύλο θα δέσει αρμονικά με το Βυζαντινό Τείχος που τμηματικά έχει πλίνθους και πέτρες σε αποχρώσεις καφέ, και θα δώσει μια ζεστή πινελιά στο παρουσιαστικό της πολιτιστικής διαδρομής.

Η διαδρομή θα συνεχιστεί παράλληλα με τον πεζόδρομο Βενιζέλου και θα στρίψει βγαίνοντας στο 1ο Δημοτικό σχολείο, το οποίο φιλοξενείται σε ένα πέτρινο διώροφο κτίριο. Η ανάπλαση της διαδρομής θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, όπως και πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, με τη διαφορά ότι θα έχει πλάτος 4 μέτρα. Τα δένδρα θα φυτευτούν τμηματικά δίπλα στους πάγκους καθιστικών.

Στο σημείο ενδιάμεσα από την οδό Σωκράτους και το Τείχος θα απελευθερωθεί χώρος διαστάσεων 19,40 * 16,00 μέτρα περίπου με εμβαδόν 320,00 μ2. Εκεί θα γίνει μικρή πλατεία, η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καθιστικά και ελεύθερους χώρους.

Οι χώροι πρασίνου θα φυτευτούν με δένδρα, θάμνους, γκαζόν και αρωματικά φυτά.

Τα παρτέρια θα εγκλωβιστούν με διακοσμητικό τοιχάκι, κατασκευασμένο από βιομηχανικούς κυβόλιθους σε γκρι χρώμα.

Όσον αφορά τον φωτισμό, θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, κομψού και ιδιαίτερου σχεδιασμού, σε τετράμετρο ιστό.