Παρά τις επανειλημμένες σχετικές ενημερώσεις, αρκετοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να αγνοούν επιδεικτικά τους κανόνες για την απόθεση κλαδιών, χόρτων και ογκωδών αντικειμένων.

Τα παραπάνω δεν μπορούν να εγκαταλείπονται οποτεδήποτε και οπουδήποτε, αλλά οι πολίτες οφείλουν να έρχονται σε συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, καλώντας στο 25310 22810, προκειμένου αρμόδιο συνεργείο να αναλαμβάνει την αποκομιδή τους.

Δυστυχώς, συχνά – πυκνά, λόγω του ότι δεν ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία, ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά παραμένουν για μέρες δίπλα σε κάδους ή σε εντελώς ακατάλληλα σημεία, δημιουργώντας προβλήματα στους περιοίκους.

Μια τέτοια περίπτωση, κατά την οποία μεγάλα κλαδιά δέντρων πετάχτηκαν χθες στην παιδική χαρά της πλατείας Καππαδοκίας, επί της οδού Θεμιστοκλέους, γνωστοποιεί συμπολίτισσά μας, με σχετική ανάρτησή της στο facebook. Το περιεχόμενο της ανάρτησης προκαλεί αίσθηση, λόγω της απάθειας με την οποία φέρεται να αντιδρά ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης: «Κλάδεψε τα δέντρα του σπιτιού του και ήρθε και τα πέταξε στην παιδική χαρά! Σαν να πρόκειται για σκουπιδότοπο! Σε ερώτησή μου αν ειδοποίησε (τουλάχιστον) τον Δήμο … μου απάντησε αρνητικά. Άλλωστε (είπε) σήμερα είναι Σάββατο! Σωστά!!».

Με αφορμή την παραπάνω περίπτωση, ας θυμηθούμε τι ορίζει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής για τα εσωτερικά ογκώδη αστικά απορρίμματα:

«Τα απορρίμματα αυτά δεν εγκαταλείπονται οπουδήποτε αλλά παραλαμβάνονται από το Δήμο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των υπευθύνων με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Στην περίπτωση αυτή οι υπεύθυνοι υποχρεούνται:

 1. Να μη βγάζουν τα ογκώδη απορρίμματα στο πεζοδρόμιο από πριν αλλά μόνο το πρωινό της ημέρας που τους ανακοινώθηκε ότι θα περάσει το ειδικό απορριμματοφόρο και να τοποθετούν σε σημείο που δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.
 2. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται ότι καταλαμβάνουν δημοτικό χώρο και θα εφαρμόζεται η καταβολή σχετικού τέλους που καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
 3. Ειδικότερα για τα καταστήματα, γραφεία κ.λ.π. οι υπεύθυνοι υποχρεούνται στα πάσης φύσης απορρίμματα συσκευασίας που τοποθετούν προς αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κ.λ.π.), να ελαχιστοποιούν προηγούμενα τον όγκο τους (πίεση, σπάσιμο, δέσιμο κ.λ.π.). 
 4. Στους παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου επιβάλλεται πρόστιμο 50,00 €.
 5. Ειδικά για τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών:
  – φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κ.λ.π., συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκκους όπως τα οικιακά απορρίμματα.
  – υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, κλαριά κ.λ.π., συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα, για την εύκολη φόρτωσή τους.
  Δεν βγαίνουν από πριν στο πεζοδρόμιο και ισχύουν όσα αναφέρονται στην παρ.1 του παρόντος άρθρου.
  – υπόλοιπα χώματος, κοπροχώματα, χύμα μπάζα κ.λ.π. απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα».