Κομοτηνή | Στα Σαρακατσάνικα κονάκια θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο της Ν. Δαλακούρα «Ο χορός του αετού»

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Κομοτηνής, ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων, οι εκδόσεις "Κλειδάριθμος", και το βιβλιοπωλείο "Δημοκρίτειο", συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του τέταρτου βιβλίου της Νάγιας Δαλακούρα, «Ο χορός του αετού».
nayaxorosaetou

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στον μουσειακό παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων, στη διασταύρωση Φαναρίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, οι:

  • Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
  • Βασίλης Σερμπέζης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Νάκος, Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων.

Υπάρχει μέριμνα για δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο στον χώρο της εκδήλωσης | Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο 25310-84040.

“Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ”

Ένας ύμνος στο νομαδικό πνεύμα και τη φιλοσοφία ζωής των Σαρακατσάνων, εμπνευσμένο από ιστορικές πηγές και την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως η οποία κάνει εμβριθή μελέτη στην ιστορία της εποχής μέσα από ιστορικές πηγές και οικογενειακά αρχεία και μας μεταφέρει με τη γραφή της να γνωρίσουμε το νομαδικό πνεύμα της κοινωνίας των Σαρακατσάνων.

  • Χαϊντού Ξάνθης, 1926

Τσελιγκάτα Σαρακατσάνων

Έφτασε στο κονάκι κρατώντας κάτω από τη μασχάλη την Οδύσσεια. Τους ανακοίνωσε πως είναι ο δάσκαλος και ζήτησε να δει το σχολείο. Δεν γνώριζε ακόμη πως εκείνοι οι ποιμένες είχαν υιοθετήσει τη βραδύτητα των δέντρων και η ηρεμία της φυλλωσιάς ήταν αποτυπωμένη στο βλέμμα τους. Πως ήταν φίλοι με τους αετούς. Και πως δίκαια τους θεωρούσαν ορεινούς βασιλιάδες.

  • Ελατιά Δράμας, 1941

Τσελιγκάτα Σαρακατσάνων

Η ζωή του δασκάλου ορίζεται από τον αγώνα για το ιδανικό της ελευθερίας. Η φλόγα που καίει μέσα του τον οδηγεί απροσδόκητα ξανά στους Σαρακατσάνους. Αυτή τη φορά ακολουθεί το αρχέγονο πνεύμα τους, τη μυρωδιά της οξιάς και τα κεντίδια στη φούστα μιας γυναίκας που γνωρίζει από παλιά. Τα βουνά, που μέχρι τότε φιλοξενούν τους άνισους αγώνες του ενάντια στον κατακτητή,  θα κρύψουν στο εξής τα πάθη του και έναν απαγορευμένο έρωτα.

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Είναι αρχαιολόγος και δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός. Το πρώτο της μυθιστόρημα, “Το λιμάνι των χαμένων γυναικών”, κυκλοφόρησε το 2019. Το δεύτερο, “Θράσσα. Η μάγισσα της Θράκης”, το 2021. Το τρίτο, “Το λουλούδι της θάλασσας”, το 2022. Όλα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Έγραψαν για τα βιβλία της Νάγιας Δαλακούρα

«Η Θράσσα, κατά τη γνώμη μου, προστίθεται ως χρυσός κρίκος στα ελληνικά και όχι μόνο κείμενα».

–Τάκης Γραμμένος, Περιοδικό Χάρτης

«Πέρα από τις εξαίσιες περιγραφές, χρησιμοποιεί ενίοτε την προοικονομία και για να φιλοτεχνήσει το πλήρες πορτρέτο των χαρακτήρων της».

 –Λεύκη Σαραντινού, bookpress.gr

«Οι περιγραφές της ξετυλίγονται με μαεστρία και, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες, παρακινεί τη φαντασία του αναγνώστη και δημιουργεί πρωτόγνωρη, μαγευτική ατμόσφαιρα».

 –Ελένη Κίτσου, booktimes.gr

«Ένα πολυεπίπεδο οδοιπορικό μυθιστόρημα στην πεμπτουσία της ανθρώπινης φύσης και τη δύναμή της, των αναρίθμητων προκλήσεων της ζωής».

–Αναστασία Δημακοπούλου, bookia

Κομοτηνή | Στα Σαρακατσάνικα κονάκια θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο της Ν. Δαλακούρα «Ο χορός του αετού» Κομοτηνή | Στα Σαρακατσάνικα κονάκια θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο της Ν. Δαλακούρα «Ο χορός του αετού»

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood