Κομοτηνή: ΣΟΦΕΚ και ΠΚΣ κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την κατάληψη της Πρυτανείας

"Ο καημός της είναι να μπει η αστυνομία και στο ΔΠΘ, πριν από τους ίδιους τους φοιτητές!".
2 (46)

Απαντήσεις προς την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΔΠΘ, εξέδωσαν ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) καθώς και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων κατηγορούν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οτι “στηρίζει ανοιχτά και χωρίς ντροπή την βία και την καταστολή, προσπαθώντας μάλιστα να της δώσει μια επίγευση Δημοκρατίας”, οτι “ο καημός της είναι να μπει η αστυνομία και στο ΔΠΘ, πριν από τους ίδιους τους φοιτητές!”, και οτι διψά για βία και εικόνες καταπάτησης δικαιωμάτων εφάμιλλες με αυτές του ΑΠΘ”.

Κομοτηνή: ΣΟΦΕΚ και ΠΚΣ κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την κατάληψη της Πρυτανείας

  • Η ανακοίνωση-απάντηση του ΣΟΦΕΚ

“Μετράμε έναν χρόνο εγκληματικής διαχείρισης τη Πανδημίας, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επιλέγει τον αυταρχισμό και την ασυδοσία έναντι των φιλολαϊκών και υγειονομικών μέτρων. Την ίδια ώρα που μετράμε εκατόμβες νεκρών και την ουσιαστική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η κυβέρνηση παίρνει την πολιτική απόφαση για όξυνση της καταστολής και της περιστολής των δικαιωμάτων. Μοναδικός της σκοπός είναι να φιμώσει το όλο και διογκούμενο κλίμα αγανάκτησης του Λαού, σε μία συνεχή προσπάθεια αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αυτή η ”πολιτική επιλογή” μεταφράζεται με την πολιτική απόφαση για κλειστές σχολές, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει ανενόχλητη, κατά πως νομίζει, τα αντιεκπαιδευτικά της νομοσχέδια. Θέλει να κορυφώσει την διαδικασία της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και να την κατοχυρώσει μέσω της καταστολής, με την δημιουργία της Ο.Π.Π.Ι., στοχεύοντας στο να φιμώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεκδικητικές κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων.

Υπό αυτή την συγκυρία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι  πανελλαδικά δίνουν ηχηρή απάντηση στον δρόμο, μέσα από μεγαλειώδεις πορείες, κινητοποιήσεις και καταλείψεις ακαδημαϊκών χώρων. Κύρια αιτήματά τους το άνοιγμα των σχολών και η κατάργηση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη. Οι Φ.Σ. παλεύουν για ζωή και σπουδές στα μέτρα των αναγκών όλων μας  και στέκονται ανάχωμα στην προσπάθεια των κυβερνώντων να μας στερήσουν τις προσδοκίες μας και να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο που δεν θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες αλλά τις ορέξεις της Αγοράς.

Την ώρα λοιπόν αυτού του κοινωνικού αναβρασμού, όταν όλοι οι φοιτητές/φοιτήτριες πανελλαδικά διεκδικούν να ανοίξουν οι σχολές για να «γίνουμε ξανά φοιτήτ(ρι)ες» και αντιστέκονται στα δυστοπικά σχέδια του Υπουργείου για τα Πανεπιστήμια, η παράταξη του σκοταδισμού στηρίζει ανοιχτά και χωρίς ντροπή την βία και την καταστολή, προσπαθώντας μάλιστα να της δώσει μια επίγευση Δημοκρατίας.

Επιλέγει την λασπολογία και την συκοφάντηση των φοιτητικών αγώνων και των αγώνων του Λαού, με ψευδή επιχειρήματα περί μειοψηφιών και μιλά για αντιδημοκρατικές πρακτικές, όταν αυτή η ίδια είναι που με τις πάγιες και διαχρονικές τακτικές της νοθεύει εκλογικά αποτελέσματα, πληρώνει για ψήφους, προωθεί την βία  και διαχέει έναν ακραιφνώς σεξιστικό δογματισμό εντός των ΑΕΙ.

Επιπλέον όσον αφορά το λιβελογράφημα τους για την Κατειλημμένη Πρυτανεία του ΔΠΘ, πέραν της στοχευόμενης παραπληροφόρησης και των αστήρικτων καταγγελιών, αποτροπιασμό μας προκαλεί η παράκλησή τους για «άμεση εφαρμογή του Νόμου». Όπως φαίνεται διψούν για βία και εικόνες καταπάτησης δικαιωμάτων εφάμιλλες με αυτές του ΑΠΘ. Βέβαια η στάση τους αυτή δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως τρέφεται και ενισχύεται από την συστηματική σιωπή των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ, για το εν λόγω ζήτημα, οι οποίες συνεχίζουν να συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών και να αρνούνται την πρόσβαση των Φοιτητικών Συλλόγων στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου του ΔΠΘ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να καλέσουμε τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριες μας που στηρίζουν την εν λόγω παράταξη να αναλογιστούν με νηφαλιότητα  την συγκυρία και την στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε αυτή.

Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές να πάρουν άμεσα θέση για το ζήτημα της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΔΠΘ, να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκκένωσης της και να καταδικάσουν τις εικόνες ντροπής από την εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΑΠΘ.

Να διεξαχθεί άμεσα Σύγκλητος όπου θα συμμετάσχουν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός.

Να μην γίνονται  οι συνεδριάσεις των Πρυτανικών Αρχών και τις Συγκλήτου εν κρυπτώ.

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής”.

Κομοτηνή: ΣΟΦΕΚ και ΠΚΣ κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την κατάληψη της Πρυτανείας

  • Η ανακοίνωση-απάντηση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στα τμήματα του ΔΠΘ

“Η τελευταία ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής η οποία κατατέθηκε και ως ψήφισμα στα Δ.Σ. των τμημάτων της Νομικής και Ιστορίας – Εθνολογίας δε μας εκπλήσσει καθόλου.

Είναι λογικό η ηγεσία της να τα έχει χαμένα μιας και με ευθύνη της κυβέρνησής τους, έχουν να πατήσουν το πόδι τους στο πανεπιστήμιο πάνω από ένα χρόνο. Μάλιστα μας έκανε και λίγο εντύπωση η ξαφνική τους εμφάνιση μιας και ήταν για μεγάλο διάστημα άφαντοι, και δεν απαντούσαν καν σε καλέσματα της ΠΚΣ για σύγκληση των Δ.Σ.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος της εμφάνισής τους;

  • Μήπως για να διεκδικήσουμε να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμιά μας και να μην συνεχίζουν να υποβαθμίζονται τα πτυχία μας;
  • Μήπως για να έρθουν έγκαιρα τα βιβλία αυτό το εξάμηνο και όχι μια μέρα πριν την εξεταστική;
  • Μήπως για να διεκδικήσουμε να αναβαθμιστούν οι φοιτητικές εστίες Κομοτηνής που δεν αρκούν ούτε για το 10% των φοιτητών, και όσοι μένουν εκεί ξεμένουν κάθε λίγο από ζεστό νερό και θέρμανση, ενώ δεν έχουν καν πόσιμο νερό;

Ο καημός της παράταξης των «κλειστών σχολών» είναι άλλος… Αντί να στηρίζουν το απόλυτα λογικό αίτημα για αύξηση των διδασκόντων, για εύρεση αιθουσών με τη βοήθεια Δήμου και Περιφέρειας ώστε να μπορούν να γίνουν τα μαθήματα δια ζώσης χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, αν αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας, στηρίζουν τις διαγραφές των φοιτητών, τη μείωση των εισακτέων μέτρα που απειλούν με λουκέτο πολλά τμήματα, ένα εκ των οποίων και στην Κομοτηνή με βάση τα λεγόμενα του Πρύτανη σε συνέντευξή του.  

Ο καημός τους είναι να μπει η αστυνομία και στο ΔΠΘ, πριν από τους ίδιους τους φοιτητές! Ενημερώνουμε τη ΔΑΠ ότι τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στις ανάγκες τους. Δεν έχουν καμία θέση σε αυτά αστυνομικές δυνάμεις, νόμοι που εντείνουν την καταστολή και υποβαθμίζουν ακόμη παραπάνω τις σπουδές των φοιτητών.

Σε κάθε περίπτωση οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πρέπει να διαφυλάσσουν με το περιεχόμενο αλλά και με τη μορφή του αγώνα που θα επιλέγουν σε κάθε φάση, ο αγώνας να έχει διάρκεια, να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο, να μην εκφυλίζεται, να μην δίνει τελικά πάτημα σε αυτούς που θέλουν να τον καταστείλουν.

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο φοιτητή παιδί λαϊκής οικογένειας που μπορεί να στήριζε τη συγκεκριμένη παράταξη τα προηγούμενα χρόνια να προβληματιστεί ειλικρινά. Να σκεφτεί εάν είναι ρεαλιστικό τελικά σήμερα να ανοίξουν τα πανεπιστήμια μας και τι μπαίνει τελικά εμπόδιο. Να αναρωτηθεί ποιος είναι τελικά ο πραγματικός στόχος του νόμου που φέρνει την Αστυνομία μέσα στις σχολές μας. Θα μειωθούν με αυτόν τον τρόπο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, κλοπών κλπ; Τι έγινε σε άλλες χώρες όπου η αστυνομία είναι μέσα στα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια; 

Οι φοιτητές εδώ και καιρό έχουν γυρίσει την πλάτη στην παράταξη των “κλειστών σχολών”. Έχουν αποδείξει στον δρόμο με τον ανυποχώρητο αγώνα τους ποιος τελικά είναι μειοψηφία. Έχουν επιλέξει απέναντι στην συναίνεση και την υποταγή που καλλιεργεί η ΔΑΠ τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης γιατί ξέρουν ότι τα αιτήματα τους είναι δίκαια και έχουν αγκαλιάσει από το σύνολο του λαού μας. Για αυτό και θα νικήσουν!

Υ.Γ. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Διοικητικού Συμβουλίου της Νομικής ζητήθηκε απ’ τους εκπροσώπους της ΔΑΠ να απαντήσουν γραπτά αν είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολών, απάντηση όμως δεν λάβαμε… Μάλλον ούτε τα μέλη τους πιστεύουν τελικά αυτά που λέει η παράταξή τους… Οι φοιτητές σας έχουν καταλάβει!”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood