Συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα (17-21/2) τις κινητοποιήσεις του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ροδόπης, με τα μέλη του να πραγματοποιούν δίωρη αποχή από όλες τις εργασίες τους (έδρες, εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων), καθημερινά κατά τις ώρες 09:00-11:00.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των δικαστικών υπηρεσιών που εδράζονται στην πόλη της Κομοτηνής, των οποίων ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα κυρίως λόγω του προσφυγικού–μεταναστευτικού αλλά και της έναρξης κτηματογράφησης της περιοχής”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη οτι “η πολύχρονη ολιγωρία της Πολιτείας είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης”, καθώς επίσης οτι: “Χαρακτηριστικότερα αυτών των προβλημάτων είναι η μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές (ασυντήρητα και ανεπαρκή κτίρια, υποτυπώδης ή ανύπαρκτη μηχανοργάνωση, απουσία νέων τεχνολογιών στην απονομή της Δικαιοσύνης). Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται στις δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους, που έχουν σαν συνέπεια απώλεια χρόνου και χρημάτων”.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, διεκδικούν:

 • ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, αρχικά με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια (από το 2017).
 • ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ (που τους χορηγείτο μέχρι το 2011), ως έμπρακτη αναγνώριση των ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τους.
 • ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
 • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
 • ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων, που θα γίνεται με τον διορισμό τους, και σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
 • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
 • ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).
 • ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
 • ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμό), ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

Επίσης, σε τοπικό επίπεδο, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, διεκδικούν και με τη στήριξη των Βουλευτών:

 • Να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ οι κενές οργανικές θέσεις των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών του Νομού Ροδόπης.
 • Την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.
 • Την αποκατάσταση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και την επαναλειτουργία του.

Με τον αγώνα τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι διαμηνύουν οτι: “ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ”.

Η ανακοίνωσή τους απευθύνεται στους: Υπουργό Δικαιοσύνης, Πρόεδρο Εφετών Θράκης, Εισαγγελέα Εφετών Θράκης, Πρόεδρο Πρωτοδικών Ροδόπης, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, Ειρηνοδίκη Κομοτηνής, Πταισματοδίκη Κομοτηνής, Δικηγορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.