Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Θεωρείται έγκλημα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αρνητικές επιπτώσεις στο γυναικείο φύλο και παράλληλα σε ολόκληρη την κοινωνία. Τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών αυξάνονται συνεχώς τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τις υποθέσεις βιασμών, σεξουαλικής παρενόχλησης, trafficking, καθώς και του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, που δυστυχώς υφίσταται ακόμα και σήμερα.

Ο Δήμος Κομοτηνής δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή του στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, για 7η συνεχόμενη χρονιά εξακολουθεί να λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και πολλαπλών Διακρίσεων. Το έμπειρο προσωπικό του εργάζεται σε καθημερινή βάση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, παρέχοντας ασφαλή διαμονή, ψυχοκοινωνική και εργασιακή στήριξη σε γυναίκες και στα παιδιά τους που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας – σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική – σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ. Απώτερος σκοπός τους είναι η ενδυνάμωση των γυναικών αυτών και η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Ο Ξενώνας από την αρχή της λειτουργίας του το 2014, έως και σήμερα, έχει φιλοξενήσει 186 άτομα, και συγκεκριμένα, 102 γυναίκες και 84 παιδιά.  

Εν όψει των δύσκολων συνθηκών εξ αιτίας της εμφάνισης της πανδημίας της νόσου Covid19, και συγχρόνως του αναγκαστικού εγκλεισμού και της αναστολής συμβάσεων εργασίας πολλών εργαζομένων για τη μη διάδοση του ιού, πιθανώς τα περιστατικά έμφυλης βίας να αυξηθούν δραματικά. Με αφορμή λοιπόν και αυτό το ενδεχόμενο, ο Ξενώνας συνεχίζει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας και η διεύθυνση του Ξενώνα παραμένουν για ευνόητους λόγους απόρρητα, συνεπώς μπορεί κανείς να απευθυνθεί είτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, είτε στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών Θυμάτων Βίας είτε στην Πανελλήνια Γραμμή SOS 15900.