Σε κοινό ψήφισμα έντονης διαμαρτυρίας για την ανακοινωθείσα απόφαση περί κλεισίματος του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας Κομοτηνής για τους ερχόμενους από Βουλγαρία τουρίστες, προχωρούν οι τοπικοί φορείς.

Αυτό αποφάσισαν οι εκπρόσωποί τους, κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στο δημαρχείο Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης.
Όπως τονίζουν οι φορείς της περιοχής, η ανακοινωθείσα απόφαση – που πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εφαρμοστεί – έχει προκαλέσει σύγχυση στους βαλκάνιους ταξιδιώτες, που ακυρώνουν τη μετάβασή τους στη Θράκη μέσω της Νυμφαίας.
Την ίδια ώρα οι φορείς υπογραμμίζουν οτι η περιοχή όχι μόνο χάνει τους τουρίστες, αλλά συνεχίζει να “αιμορραγεί” οικονομικά, αφού επιτρέπεται η διέλευση ντόπιων προς Βουλγαρία.
Το γεγονός οτι στην Κομοτηνή τις προηγούμενες μέρες διενεργήθηκαν περί τα χίλια τεστ covid-19 και μόλις ένα βρέθηκε θετικό, επεσήμανε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, αντικρούοντας την επίκληση των αρμοδίων της κυβέρνησης περί επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.
“Αν υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο στη Βουλγαρία, τότε θα πρέπει τα σύνορα να κλείσουν και για τους Έλληνες που μεταβαίνουν είτε για ψώνια είτε για διασκέδαση στη γειτονική χώρα”, τονίζουν οι τοπικοί φορείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του.
Αξίζει να σημειωθεί, πως την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επανέλαβε οτι “στα σύνορα με τη Βουλγαρία η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους”.
Οι ουσιώδεις λόγοι, όπως αναφέρονται στην αρχική σχετική ανακοίνωση, είναι:
Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών – διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως, Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ).