Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, διοργανώνουν την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ προβολή της βραβευμένης ταινίας «Γυναίκα σε Πόλεμο» του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπένεντικτ Έρλινγκσον με ελεύθερη είσοδο.

Το φιλμ έλαβε το Βραβείο Lux 2018 του Ευρωκοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, δια χειρός του προέδρου του Αντόνιο Ταγιάνι κατά την τρέχουσα σύνοδο στο Στρασβούργο.

Η ταινία πραγματεύεται μια χαρούμενη ιστορία, εφευρετική, φεμινιστική και γεμάτη ενέργεια, μιας καθηγήτριας μουσικής που έχει μια παράλληλη-διπλή ζωή πάθους ως εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια για το περιβάλλον. Όταν αρχίζει να σχεδιάζει μια πιο τολμηρή επιχείρηση, ανακαλύπτει ότι το αίτημά της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει τελικά γίνει αποδεκτό και ότι ένα κοριτσάκι την περιμένει στην Ουκρανία.

Το βραβείο LUX απονέμεται κάθε χρόνο από κριτική επιτροπή ευρωβουλευτών και θεσπίστηκε με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου μέσα από την ποικιλομορφία του και την ενθάρρυνση της συζήτησης για αξίες και κοινωνικά θέματα σε όλη την Ευρώπη.