Κομοτηνή: Πρώτη επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Το ιδρυτικό ΦΕΚ του '73, το σκεπτικό της ίδρυσης, και η έναρξη λειτουργίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975, του πρώτου ελληνικού περιφερειακού πολυεδρικού πανεπιστημίου.
ΔΠΘ

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται το 2023 από την ίδρυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), μια εξέλιξη η οποία τελικά διαμόρφωσε τόσο τη φυσιογνωμία όσο και την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το ΔΠΘ ανοίγει την αυλαία των εορτασμών της επετείου με εκδήλωση ανοιχτή για το ευρύ κοινό, αφιερωμένη στις προσπάθειες  για τη διεκδίκηση της ίδρυσής του, και συγκεκριμένα στο Συμπόσιο Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου του 1972 με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και εκπροσώπων των φορέων της Ροδόπης με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για τη διεκδίκηση ίδρυσης πανεπιστημίου στη Θράκη.

  • Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρύτανης του ΔΠΘ, καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.
  • Η καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη θα καταθέσει την προσωπική μαρτυρία της για τις προσπάθειες πανεπιστημιακών καθηγητών για την ίδρυση πανεπιστημίου στην Κομοτηνή.
  • Ο Άρης Μανούδης θα αναφερθεί στο ιστορικό των προσπαθειών υποστήριξης της ίδρυσης πανεπιστημίου στη Θράκη από τοπικούς παράγοντες, και τον συντονισμό τους από τον Γεώργιο Μανούδη.
  • Οι κοσμήτορες, της Νομικής Σχολής, καθηγητής Μιχάλης Χρυσομάλλης, και της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητής Βασίλειος Παπαδόπουλος, θα συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν του ΔΠΘ.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν μνήμες από την εποχή των προσπαθειών των προσωπικοτήτων και των φορέων της περιοχής που συνέβαλαν στην ίδρυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δεξίωση που θα προσφέρει το Ίδρυμα “Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη”.

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30 στη Λέσχη Κομοτηναίων.

  • Το Νομοθετικό Διάταγμα του ’73, το σκεπτικό της ίδρυσης, και η έναρξη λειτουργίας του ΔΠΘ το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975 (δείτε εδώ το ιδρυτικό ΦΕΚ)

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα αριθμ. 87 της 27ης Ιουλίου 1973 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975 με την εισαγωγή φοιτητών στα Tμήματα των Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη και της Νομικής στην Κομοτηνή.

Ονομάστηκε «Δημοκρίτειο» προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου ο οποίος καταγόταν από τα Άβδηρα του Νομού Ξάνθης.

Η διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην πόλη της Κομοτηνής η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ διοικητικές υπηρεσίες παρέχονται και στις τέσσερις πόλεις-έδρες του.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπήρξε από την ίδρυσή του το πρώτο ελληνικό περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο, του οποίου η αναγκαιότητα δεν αφορούσε αποκλειστικά εκπαιδευτικούς στόχους. Η λειτουργία του μέσα από την πολυεδρικότητά του αρχικά στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, και στη συνέχεια σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, πλέον της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας, απετέλεσε ουσιαστική παρέμβαση στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

Ταυτόχρονα συνέβαλε σημαντικότατα στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αλλά και στην αναβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου με άμεσες και έμμεσες δράσεις προσφοράς.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood