Παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το βιβλίο της Μαριγούλας Κοσμίδου, Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με τίτλο “Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη – Τα «Προσφυγικά» και οι σχολικές υποδομές της Κομοτηνής”.

Όπως η ίδια σημείωσε, “πρόκειται για μια μονογραφία, μια μελέτη, η οποία όμως δεν είναι καθαρά ιστορική αφού εμπλουτίζεται τόσο με τα σχέδια και τα τοπογραφικά του πώς μετεξελίχθηκε η Κομοτηνή από τη στιγμή που ήρθαν οι πρόσφυγες και ύστερα, όσο και με μαρτυρίες αλλά και βιώματα τα οποία εγώ ως πολίτης της μικρής μας πόλης έζησα από τη στιγμή που γεννήθηκα”.

Η κ. Κοσμίδου έκανε αναφορά επίσης στο γεγονός που της έδωσε την ώθηση ώστε να ξεκινήσει την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. “Είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε δύο χρόνια πριν. Ήταν στο πλαίσιο ενός μαθήματος που παρακολουθούσα στο Παιδαγωγικό. Ήρθε ως μια επιπλέον εργασία στα θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, και μάλιστα στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Πάντα με ενδιέφερε η αστική αποκατάσταση. Έχω ζήσει όλη τη μετεξέλιξη της πόλης”, επεσήμανε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της “Λέσχης Κομοτηναίων”, μίλησαν για το βιβλίο ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ Ιωάννης Μπακιρτζής, ο αρχιτέκτων-μηχανικός Κώστας Κατσιμίγας, και η φιλόλογος Κατερίνα Σχοινά.

Την παρουσίαση συντόνισε η φιλόλογος- επιμελήτρια εκδόσεων Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».

Φωτορεπορτάζ: