Σε ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Κομοτηνή παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Στην τοποθέτησή του ο τελευταίος, ανέφερε πως οι πόροι του προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ που έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ανέρχονται σε 68,5 εκατομμύρια ευρώ, και τόνισε πως έχουν ήδη ενταχθεί έργα όπως οι ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, καθώς επίσης τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Δοξάτο, στη Χωριστή, στο Νευροκόπι, στο Φανάρι, στη Νέα Βύσσα και στη Μάκρη.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, σε φάση αξιολόγησης βρίσκεται το έργο της μονάδας κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος στον Δήμο Παγγαίου, ενώ για τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Τυχερό, στον Κένταυρο και στον Πρίνο, επισήμανε ότι θα χρηματοδοτηθούν το επόμενο διάστημα από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας αλλά και από εθνικούς πόρους.

Επίσης ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε την ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ του έργου για τη δημιουργία εγκατάστασης κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων και σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Δήμο Προσοτσάνης, προϋπολογισμού 2.485.704 ευρώ. Η εγκατάσταση θα επιφέρει μεγάλη μείωση των οργανικών αποβλήτων που σήμερα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Προσοτσάνης θα τοποθετήσει ειδικούς κάδους όπου θα συλλέγονται τα απορρίμματα, ενώ θα τοποθετηθούν και κάδοι για οικιακή κομποστοποίηση. Σε ό,τι αφορά τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, θα επιτρέψει την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν στη Δράμα για να εναποθέσουν το φορτίο τους, ενώ από τον ίδιο σταθμό θα μπορεί να εξυπηρετείται και ο Δήμος Νευροκοπίου.

Δοθέντων των παραπάνω, δεν θα εκκρεμεί η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για κανέναν οικισμό Γ’ κατηγορίας (πάνω από 2.000 κατοίκους) στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μέτιος υπογράμμισε ότι “η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με συνεργασία και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν”.