Την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και οι εκπρόσωποι της εταιρείας EastWestGreece θα κηρύξουν την έναρξη της δράσης «Τίποτα δεν είναι για πέταμα», στον γαλάζιο κάδο που είναι τοποθετημένος μπροστά στο δημαρχιακό κατάστημα.

Ο Δήμος Κομοτηνής στo πλαίσιο εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ) σύναψε σύμβαση με την εταιρεία της EastWestGreece. Με σύνθημα «Τίποτα δεν είναι για πέταμα» η εξειδικευμένη ομάδα της EastWestGreece εγγυάται πως τα μεταχειρισμένα ενδύματα και υποδήματα θα καταλήξουν σε χέρια άλλων, καθώς μέρος των άριστα ποιοτικών ειδών διατίθενται σε άπορους μέσω της τράπεζας ιματισμού των δήμων, ενώ αυτά που δεν έχουν πλέον ζωή προορίζονται για την παραγωγή πανιών καθαρισμού, για γεμίσματα καθισμάτων αυτοκινήτων, για μονωτικό υλικό, φόρμες εργασίας κτλ.

Πρόκειται,  λοιπόν,  για  μπλε,  μεταλλικούς  κάδους,  κατασκευασμένους από  γαλβανισμένο  και πυρίμαχο φύλλο, εσωτερικά ενισχυμένο, ενώ είναι βαμμένοι σε χρώμα που δεν παραπέμπει σε κάδο συλλογής άλλου ρεύματος αποβλήτων. Οι δημότες μπορούν να απορρίπτουν τα ανωτέρω υλικά σε ειδικούς κάδους, γαλάζιου χρώματος, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

Τι ρίχνουμε μέσα στους γαλάζιους κάδους:

Ενδύματα. Υποδήματα. Υφασμάτινα παιχνίδια. Ζώνες. Κουρτίνες. Τσάντες από ύφασμα. Κουβέρτες. Σεντόνια. Μαξιλάρια.

Τι δε ρίχνουμε στους γαλάζιους κάδους:

Οργανικά απόβλητα. Συσκευασίες. Χαρτί. Γυαλί. Πλαστικό. Μέταλλο. Λάδι. Κλαδιά και φύλλα. Ογκώδη αντικείμενα.

Οφέλη για τον Δήμο:

Τα πλεονεκτήματα για τον Δήμο Κομοτηνής είναι τα εξής:

– Μείωση της συνολικής ποσότητας οικιακών αποβλήτων (αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό  τουλάχιστον  6-8  %).  Η  εγκατάσταση των  κάδων ανακύκλωσης   μεταχειρισμένων ενδυμάτων συμβάλλει στην  εκτροπή του ρεύματος των συγκεκριμένων αποβλήτων και στην αποσυμφόρηση των χώρων υγειονομικής ταφής.

– Μείωση κατανάλωσης ενέργειας ως προς την κατασκευή-παραγωγή νέων υφασμάτων.

– Μείωση των παραβιάσεων επί των κάδων σκουπιδιών.

– Παράδοση 200 κιλών μεταχειρισμένων ρούχων ετησίως προς τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

– Ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και βελτίωση των συνθηκών ζωής στο Δήμο.