«Εμείς προσπαθούμε! Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε;». Με αυτό το μότο η Διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής ξεκινά καμπάνια διάδοσης και εμπέδωσης των βασικών αρχών ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο αυτές να γίνουν καθημερινή συνήθεια όλων μας.


«Για να επιτύχει η προσπάθειά μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ενεργός συμμετοχή όλων μας, μέσα από την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών και τη συλλογική ευσυνειδησία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μουρτίδης, συμπληρώνοντας εμφατικά: «Η ανακύκλωση είναι αναγκαιότητα. Μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια σε όλα τα λεγόμενα «ρεύματα». Στο χαρτί, στις συσκευασίες, στο γυαλί, στο πλαστικό, στα ρούχα, στα υπολείμματα φαγητών, και έτσι να συμβάλλουμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με θετικές συνέπειες στο περιβάλλον που ζούμε».

 

«ΚΑΠΑΚΙ ΚΛΕΙΣΤΟ!» / ΧΡΗΣΗ ΚΑΔΟΥ ΑΠΟΡΡΜΜΑΤΩΝ: Καπάκι κλειστό – Ανοίγω το καπάκι – Πετάω τα σκουπίδια μου – Ξανακλείνω το καπάκι! Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ποντίκια, κατσαρίδες, μυρωδιές!

Βασικές αρχές ορθής απόρριψης και διαχείρισης απορριμμάτων:

1) Συσκευάζουμε τα οικιακά μας απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες, στεγνές, καλά δεμένες, και τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους απορριμμάτων, κυρίως τις βραδινές ώρες, λίγη ώρα πριν την αποκομιδή τους από τα απορριμματοφόρα.

2) Δεν αφήνουμε απορρίμματα έξω από τους κάδους, καθώς έτσι επιβαρύνονται, η υγεία μας, το περιβάλλον και η εικόνα της πόλης μας.

3) Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίπτουμε μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί), και όχι οικιακά απορρίμματα – αν απορρίψουμε οικιακά απορρίμματα ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια ανακύκλωσης.

4) Συμπιέζουμε τις χάρτινες κούτες σε δέματα για να μειώνουμε τον όγκο τους.

5) Δεν μετακινούμε τους κάδους από τις οριοθετημένες θέσεις τους.

6) Δεν σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας μπροστά από τους κάδους. Διότι το απορριμματοφόρο ίσως δεν μπορέσει να φτάσει μέχρι τον κάδο που «κλείνουμε».

7) Βγάζουμε βόλτα τα αγαπημένα μας κατοικίδια αλλά θυμόμαστε να περισυλλέξουμε τα περιττώματά τους από τα πεζοδρόμια και τα πάρκα.

8) Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, κ.λπ.) σε δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς προηγουμένως να έχουμε επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Καθαριότητας στο 2531022810 ώστε για να προγραμματιστεί η απόσυρσή τους.

9) Συγκεντρώνουμε τα προϊόντα των κλαδεμάτων σε δέματα, και τα ξερά φύλλα και άνθη σε μαύρες ανθεκτικές σακούλες.

10) Δεν αφήνουμε μπάζα και οικοδομικά υλικά ανακαίνισης σε δρόμους και πεζοδρόμια. Το πιθανότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε πάνω τους περνώντας. Φροντίζουμε να νοικιάζουμε τους ειδικούς κάδους οικοδομής από εταιρίες, προκειμένου να μεταφερθούν σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης. Η περισυλλογή τους δεν αποτελεί υποχρέωση του Δήμου.

11) Δεν στολίζουμε με αφίσες και αυτοκόλλητα τις κολώνες, τα παγκάκια και τους κοινόχρηστους χώρους. Μπορούμε να στολίσουμε τη βιτρίνα του καταστήματός μας.

12) Δεν αφήνουμε το παλιό μας αυτοκίνητο ή δίκυκλο στο πεζοδρόμιο. Αν δε το χρειαζόμαστε πια, ενημερώνουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας (2531022810) για την απόσυρσή του.