«Από τον χώρο της νεολατινικής γραμματείας: ένα σύγχρονο Χριστουγεννιάτικο ποίημα», είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Νικήτας στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ).
Η παρακολούθηση της ομιλίας είναι ανοιχτή στα μέλη Δ.Ε.Π., στους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ., καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Ο Δημήτριος Νικήτας είναι Ομότιμος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Κλασικών Σπουδών), καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ι.Ξ.Γ.Φ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Mannheim της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή. Επίσης, επί διετία διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Αlexander von Humboldt της Γερμανίας για μεταδιδακτορική έρευνα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Από το 1974 άρχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διήλθε όλες τις βαθμίδες, από τη θέση του Επιστημονικού Βοηθού μέχρι και τη θέση του Τακτικού Καθηγητή. Δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στη Τμήμα Φιλολογίας και στα ξενόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το έτος 2017 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθώς και μέλος της Συγκλήτου, της Επιτροπής Ερευνών και άλλων Επιτροπών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ως προσκεκλημένος και επισκέπτης καθηγητής, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε επίσης σε πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, όπως της Κρήτης, της Κύπρου, της Αγγλίας και της Γερμανίας. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδος και άλλων χωρών. Έχει συντάξει πολλές επιστημονικές μονογραφίες και μικρότερες εργασίες, δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σειρές. Επίσης έχει δημοσιεύσει και πολλά εκλαϊκευτικά μελετήματα και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο. Μετέφρασε στα ελληνικά τη δίτομη Ιστορία της Ρωμαϊκής Λογοτεχνίας του Michael von Albrecht, το βιβλίο “Ελληνικά Γράμματα και Λατινικός Μεσαίωνας” του Walter Berschin, και την “Εισαγωγή στην Αρχαιογνωσία της Ρώμης” του Fritz Graf. Είναι συντάκτης, μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Λεωνίδα Τρομάρα, του Σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού το οποίο ήδη κυκλοφορεί.