Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με θερμό καλωσόρισμα και δραστηριότητες ice-breaking, οι οποίες βοήθησαν τους συμμετέχοντες να γνωριστούν και να νιώσουν άνεση και να σχηματίσουν. Η διαδικασία αυτή ενίσχυσε το κλίμα συνεργασίας και το ομαδικό πνεύμα, θέτοντας τις βάσεις για το υπόλοιπο τριήμερο.
Οι νέοι ενημερώθηκαν από τη Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, για τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς και για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα μέσα προστασίας τους. Η Βασιλική Μαντενίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Νεολαίας και εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, παρουσίασε τους 11 Στόχους για τη Νεολαία (European Youth Goals) και, με τη χρήση διαδραστικών μέσων, όπως τα VR Glasses, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα θέματα με πρωτοποριακό και ευφάνταστο τρόπο.
Σκοπός, οι νέοι να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές γνώσης, έτοιμοι να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τη γενιά τους με εργαλεία μη τυπικής μάθησης.
Μετά από αυτές τις παρουσιάσεις, οι συμμετέχοντες επέλεξαν τους Στόχους στους οποίους επιθυμούσαν να εστιάσουν, σχηματίζοντας τρεις θεματικές ομάδες: α) Ισότητα των φύλων β) Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς γ) Υγεία και ευεξία.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι 18 νέοι (αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί σε 24 μέσα στο επόμενο διάστημα), συμμετείχαν ενεργά, κατέθεσαν ιδέες, πρότειναν στρατηγικές και συνεργάστηκαν στενά, γεγονός που ενίσχυσε το αίσθημα ενότητας και το team building.
Παράλληλα, υποστηρίχθηκαν από ειδικούς, όπως ο Παναγιώτης Πασχαλίδης, Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, και η θεατροπαιδαγωγός Μυρσίνη Λιαντζουράκη, με θέμα “Σχεδιασμός, οργάνωση και διεξαγωγή μιας καμπάνιας στο ψηφιακό περιβάλλον: βήματα προς την επιτυχία”, που τους βοήθησαν να κατανοήσουν πώς να σχεδιάζουν αποτελεσματικές καμπάνιες και να ενσωματώνουν την τέχνη στις δράσεις τους.
Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε δραστηριότητες ενεργοποίησης, όπως παιχνίδια team building, που ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των συμμετεχόντων και ενδυνάμωσαν την αίσθηση του ανήκειν. Οι νέοι ανέπτυξαν από κοινού στρατηγικές για τις καμπάνιες τους, προσδιορίζοντας τις προκλήσεις και τις λύσεις για κοινωνικά θέματα, ενώ η ομαδική εργασία ενδυνάμωσε την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση ότι συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα κοινό όραμα.
Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία και παρουσίαση των ενημερωτικών καμπανιών. Οι ομάδες, χρησιμοποιώντας εργαλεία μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια ρόλων, σχεδίασαν καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την τοπική κοινωνία. Με ενθουσιασμό και δέσμευση, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις προτάσεις τους και έλαβαν ανατροφοδότηση, κλείνοντας με μια έντονη αίσθηση ολοκλήρωσης και ενότητας.
Το έργο Youth Action For Democracy υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD – Building a robust and democratic civic space με φορέα υλοποίησης την ActionAid Hellas και εταίρο το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβούλων Νέων – Hellenic Youth Workers Association . Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη και το NGO Support Centre – Cyprus.