Μείωση του τζίρου τους κατέγραψαν περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της Κομοτηνής, και συγκεκριμένα το 57,15%, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων (13/7-31/8), σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας, “καλύτερα από την περσινή χρονιά” δηλώνει πως τα πήγε μόλις το 9,52% των επαγγελματιών, ενώ το 33,33% των καταστηματαρχών δηλώνει πως κυμάνθηκε στα “ίδια με τα περσινά επίπεδα”. 
“Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τόσο από την πανδημία όσο και από τα εθνικά μας θέματα”, αναφέρει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, και συμπληρώνει: “Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός βάζει φρένο στις πωλήσεις και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, καθώς οι καταναλωτές κινήθηκαν στην τοπική αγορά για τις αγορές τους, ωστόσο η αγοραστική δύναμη δεν ήταν ικανή να αυξήσει το τζίρο των καταστηματαρχών”.
Η κ. Κωνσταντινίδου, αν και όπως επισημαίνει “μπορεί τα μηνύματα που λαμβάνουμε να ενισχύουν το αίσθημα της απαισιοδοξίας”, ωστόσο καταθέτει την άποψη πως “εντούτοις αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε με υγεία και ασφάλεια να φτάσουμε στο τέλος αυτής συγκυρίας”.
Την ίδια ώρα ευχαριστεί “τόσο τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην έρευνα, όσο και το καταναλωτικό κοινό της πόλης μας που συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις μας, προσφέροντας στην τοπική οικονομία”.
Μετά τις εκπτώσεις, προσφορές υπό προϋποθέσεις
Στο μεταξύ, δεδομένου οτι η περίοδος των θερινών εκπτώσεων έληξε, η κ. Κωνσταντινίδου σημειώνει πως “‘όποιος καταστηματάρχης επιθυμεί, μπορεί να πραγματοποιήσει προσφορές ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία: Οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα”.