Κομοτηνή | Μαζικός εμβολιασμός παιδιών Ρομά για ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά

Και σε οκτώ ακόμη πόλεις της ΑΜ-Θ.
oikismos roma

Τον Δεκέμβριο του 2023 το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του. Η αναζωπύρωση αυτή της ιλαράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ελάττωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά την περίοδο της πανδημίας. Στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης, έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα 25 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., για τον έλεγχο και την εξάλειψη της ιλαράς απαιτείται επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο με την πρώτη όσο και με την αναμνηστική δόση του αντίστοιχου εμβολίου, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό ειδικών  πληθυσμών (όπως οι Ρομά και οι πρόσφυγες).

Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς, αποφάσισε την εφαρμογή σειράς δράσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς. Στόχος είναι η ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
  • Δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.), των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της ιλαράς.
  • Διενέργεια στις 20, 21, 22, 23, 24 Μαΐου, μαζικού εμβολιασμού, με το εμβόλιο MMR (ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς), παιδιών Ρομά ηλικίας 12 μηνών – 14 ετών σε καταυλισμούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4η Υ.ΠΕ.), με τη συνδρομή Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ), υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, και σε συνεργασία με ντόπιους εθελοντές παιδιάτρους οι οποίοι είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Ο εμβολιασμός ξεκίνησε από τις Σέρρες, συνεχίστηκε σε Δράμα και Καβάλα, σήμερα υλοποιείται στην Ξάνθη, αύριο 23/5 θα διενεργηθεί στην Κομοτηνή, ακολούθως θα λάβει χώρα σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, και θα ολοκληρωθεί σε Σουφλί και Διδυμότειχο. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood