«Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός;», «Έχεις πέσει ποτέ προσωπικά θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού;», «Γιατί σου αρέσει να παίζεις διαδικτυακά παιχνίδια;», «Γνωρίζεις τι είναι το grooming;», «Τι γνωρίζεις για τα fake news;», «Ξέρεις τι είναι το sexting;», «Τι είναι το σκοτεινό διαδίκτυο;», «Έχεις συνομιλήσει ποτέ με κάποιον άγνωστο στο διαδίκτυο;», «Τι θεωρείται παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο;», «Με ποιους κινδύνους έρχεσαι αντιμέτωπος όταν χρησιμοποιείς το διαδίκτυο;», «Έχεις αντιμετωπίσει προβλήματα λεκτικής βίας, προσβολής της αξιοπρέπειάς σου ή ρατσισμό στο διαδίκτυο;», «Έχεις βιώσει ποτέ διαδικτυακό μπούλινγκ;».
Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, στο πλαίσιο ενός ενδιαφέροντος ρεπορτάζ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που έκαναν συμμαθητές τους από το τμήμα Γ4 του σχολείου.
Οι απαντήσεις καταδεικνύουν ότι τα παιδιά, σε σημαντικό βαθμό, έχουν πλέον επίγνωση των κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο, κι αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους.
Το ρεπορτάζ, που δημιούργησαν οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής, κ. Ειρήνης Πίτατζη, παρουσιάστηκε στη δράση «Διαδίκτυο: Ο γνωστός – άγνωστος στη ζωή μας / Κίνδυνοι και ασφαλής χρήση», που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, το ΠΕΚΕΣ/ΑΜ-Θ, την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και την Α΄ ΤΟΜΥ Κομοτηνής.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας δράσης, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου παρουσίασαν και μία ψηφιακή αφίσα, με το μήνυμα «Στον δρόμο του Διαδικτύου φοράμε ζώνη ασφαλείας», το οποίο εμπεριέχεται και στο βίντεο με το ρεπορτάζ τους.
Δείτε τις απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο: