Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών» στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής», το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού “Exagono” του Δήμου Κομοτηνής, η ΚοινΣεΠ «Θράκης Κίνητρο», το  Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, οι e-Αιμοδότες και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (γραφείο Κομοτηνής), δημιούργησαν το “Νέοι για την Υγεία/Youth for Health”.

Μια ομάδα φορέων ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με κοινό όραμα, ιδέες και προτάσεις, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και ψηφιακών εφαρμογών για θέματα υγείας με έμφαση τους νέους και από τους νέους!

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προγραμματίζεται ενημερωτική δράση το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρες 11:00-19:00 στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής με τίτλο «Γίνε και εσύ δότης – Δώσε ελπίδα!» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων, και με απώτερο σκοπό να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά και διαδραστικά εργαλεία για αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες, όπως ψηφιακά παιχνίδια και quiz και σταυρόλεξα, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα όπου σταδιακά θα “ανεβαίνει” όλο το ενημερωτικό υλικό τόσο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση όσο και για τις δράσεις που σχεδιάζονται να γίνουν: youth4health.gr

Η ανάγκη για μυελό δεν σταματά να είναι υπαρκτή, ούτε βέβαια και η δυνατότητα να προσφέρουμε. Γινόμαστε δότες μυελού των οστών για να χαρίσουμε ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, προσφέροντας ελάχιστο από τον χρόνο μας με μια διαδικασία πολύ απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται για να εγγραφεί κανείς στο μητρώο εθελοντών είναι δείγμα σάλιου. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στο να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που θα καταφέρουν να βρουν συμβατό δότη μυελού των οστών.

 

Γιατί να γίνει κανείς εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών;

Διότι μπορεί να είναι ο μοναδικός που έχει τη δυνατότητα να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα! Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι τρεις στους δέκα ασθενείς θα βρουν συγγενή συμβατό δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης. Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη, είναι δύσκολη, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.

Κομοτηνή: Κοινωνική συμμαχία νέων για να αυξηθούν οι εθελοντές δότες μυελού των οστών