Κομοτηνή: Κινητοποιήσεις προετοιμάζει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κομοτηνή: Κινητοποιήσεις προετοιμάζει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης “Οι Τρεις Ιεράρχες”, καταγγέλλει “την κυβέρνηση και τις επιδιώξεις της που στρέφονται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και τις ανάγκες και δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών”.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Α) Είναι δεδομένη η κάθετη αντίθεσή μας στη νέα τροπολογία περί βιντεοσκόπησης του μαθήματος στις τάξεις που σημειώνουμε πως κατατέθηκε και ψηφίστηκε τελευταία στιγμή βιαστικά και ουσιαστικά εν κρυπτώ σε άσχετο νομοσχέδιο ακριβώς γιατί αντίκειται σε κάθε παιδαγωγική αρχή, ευτελίζει και υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και παραβιάζει κάθε αρχή ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων ενώ προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα των μαθητών και εκπαιδευτικών εισάγοντας την παρακολούθησή – επιτήρησή τους από την εργοδοσία. Η τροπολογία δεν πρέπει να εφαρμοστεί και δε υπάρξει εκπαιδευτικός που θα συναινέσει στην εφαρμογή της.
Β) Είναι δεδομένη η κάθετη αντίθεσή μας στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συνοπτικά: 
 • αυξάνει τον αριθμό μαθητών στο τμήμα ενάντια σε κάθε παιδαγωγική λογική (και μάλιστα στο περιβάλλον της επιδημίας!) ενάντια στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και μόνο για δημοσιονομικούς λόγους. Περικόπτει θέσεις εργασίας απολύοντας ουσιαστικά μέρος των αναπληρωτών.
 • σχολειοποιεί το νηπιαγωγείο με κατακερματισμό του σε διακριτά αντικείμενα  και καταπατά έτσι τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων.
 • επαναφέρει την τρομοκρατική αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και επιβάλλει ποινές σε αναπληρωτές.
 • αυξάνει τους εξεταστικούς και κοινωνικούς φραγμούς και εισάγει ιδιωτικά και οικονομικά κριτήρια και τη γενικότερη φιλοσοφία του σχολείου της αγοράς στο δημόσιο σχολείο
 • δε λύνει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης και υποδομών της δημόσιας εκπαίδευσης και όλων των σχολείων αλλά αντίθετα εισάγει περαιτέρω διαφοροποίηση με νέο πλαίσιο Πειραματικών και Πρότυπων και τη παρέμβαση τοπικών παραγόντων στο δημόσιο σχολείο.
Το νομοσχέδιο προετοιμάζει ένα σχολείο φτωχό, συρρικνωμένο και υποβαθμισμένο  όπου οι Σύλλογοι διδασκόντων θα καλούνται επιτηρούμενοι και αξιολογούμενοι να διαχειριστούν την ένδεια αναζητώντας χορηγούς για τη λειτουργία μεγαλύτερων τμημάτων με χειρότερου όρους.
Το νομοσχέδιο χειροτερεύει τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου. Διατηρεί και επεκτείνει τα μνημόνια διαρκείας στη δημόσια εκπαίδευση χτίζοντας επάνω στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και προσαρμόζοντας το επί τα χείρω.
 Διεκδικούμε επιγραμματικά (εντός του συνολικού πλαισίου διεκδικήσεων)
 • Αύξηση τώρα τη χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης.
 • 20 μαθητές ανά τάξη στο δημοτικό σχολείο, 15 στο νηπιαγωγείο, σχέση 2 εκπαιδευτικών προς 22 μαθητές στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο.
 • Καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής – εκπαίδευσης. 
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – μόνιμη εργασία η μόνη σχέση εργασίας στο δημόσιο σχολείο. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για κάλυψη κάθε εκπαιδευτικού έργου.
 • Μονιμοποίηση των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων – Μόνιμες προσλήψεις επιπλέον προσωπικού συντήρησης και καθαρισμού.
 • ΟΧΙ στις κάμερες στα σχολεία. Κατ’ οίκον διδασκαλία σε μαθητές που αδυνατούν να έρθουν σχολείο – συνέχιση και επέκταση του κεντρικού προγράμματος μαθημάτων από την εκπαιδευτική τηλεόραση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Α) Συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης την Τετάρτη 13/5 από 11:00 ως 13:00. Συγκέντρωση στον ίδιο χώρο και πορεία στις 13:00 μέχρι το Δημαρχείο διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία. Σε όλα τηρούμε μέτρα προστασίας. Καλούμε σε συμμετοχή το σωματείο των καθαριστριών, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, τους Συλλόγους γονέων και όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Β) Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει απόφαση για απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.
Γ) Προχωράμε σε έκδοση γράμματος προς τους γονείς που θα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και οι κίνδυνοι της τροπολογίας βιντεοσκόπησης.
Δ) Προχωράμε σε κείμενο συλλογής υπογραφών εκπαιδευτικών και γονέων ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ.
Στ) Καλούμε τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου σε ανοιχτό χώρο (θα βρεθεί και θα ανακοινωθεί ημερομηνία).
Στη δε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη μαγνητοσκόπηση των μαθημάτων, αναφέρει:
“Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία για την σύγχρονη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» και τη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος στις σχολικές τάξεις.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας επισημαίνει πως η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία, με τροπολογία τελευταίας στιγμής, σε ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου άσχετο με την εκπαίδευση έφερε, μετά το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, ακόμα μια αντιδραστική διάταξη, η οποία εγκαθιστά με νόμο πλέον την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε περίπτωση «καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός» και επιτρέπει την είσοδο κάμερας στις σχολικές τάξεις και στην γ/θμια εκπαίδευση προκειμένου να προβάλλεται το μάθημα ζωντανά στα σπίτια των μαθητών που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στο σχολείο.
Η τροπολογία είναι απολύτως επικίνδυνη γιατί:
Α) Στο άρθρο 1 αναφέρεται «Είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύναται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός.»
Η διάταξη αυτή αποδεικνύει καθαρά ότι η τροπολογία δεν αφορά μόνο τις «κάμερες στην τάξη». Με την τροπολογία βαφτίζει/νομιμοποιεί ως κανονική εκπαίδευση την εξ αποστάσεως ενώ  τόσο καιρό παραδεχόταν ότι η ζωντανή διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά άλλη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ο δρόμος της πλήρους αντικατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την εξ αποστάσεως, για οτιδήποτε αποφασίζει το Υπουργείο ότι συνιστά «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός»!.
Β) Η τροπολογία εισάγει τις κάμερες παρακολούθησης στις σχολικές αίθουσες και στη διδασκαλία! Η είσοδος της κάμερας μέσα σε μια σχολική τάξη και η μαγνητοσκόπηση του μαθήματος αρχικά είναι αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική. Η ζωντανή διαδικασία της μάθησης και της εκπαίδευσης παύει να υπάρχει, η εμπιστοσύνη, η αμεσότητα και η επικοινωνία οριοθετούνται όταν οι πρακτικές εκπαιδευτικού και μαθητών παρακολουθούνται από τρίτους.
Μάλιστα η δια ζώσης εκπαίδευση αρχίζει να καθίσταται δευτερεύουσα και να παίρνει τη θέση της η εξ αποστάσεως που όπως έχουμε τονίσει από άποψη υλικοτεχνικών υποδομών δεν είναι ούτε δημόσια ούτε καθολική, αλλά και από παιδαγωγική άποψη δεν μπορεί να νοηθεί ως αυτόνομη εκπαιδευτική μέθοδος, αλλά ως βοηθητικό, τεχνικό εργαλείο. Η τάξη δεν είναι ένα ψυχρό δωμάτιο. Είναι χώρος εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, φιλοξενεί όλη εκείνη τη δυναμική διαδικασία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που ορίζει ποιος/-α θα είσαι μετά, πώς διαχειρίζεσαι όσα προκύψουν στη ζωή. Και η κάμερα στην τάξη αυτό το κόβει μαχαίρι. Γιατί η ζωή πια στην τάξη είναι υπό παρακολούθηση. Και ο μαθητής και ο δάσκαλος καλούνται να είναι «συμμορφωμένοι», όπως ο εκάστοτε επόπτης ορίζει.
Η παρακολούθηση ενός μαθήματος μέσα από την κάμερα, αντιβαίνει μάλιστα σε κάθε δικαίωμα του εκπαιδευτικού και του μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουμε την έκθεση των μαθητών μας, ούτε εμάς των ίδιων σε αυτόν τον κίνδυνο.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας θεωρεί πως το ΥΠΑΙΘ φαίνεται να έχει σαφή στόχο: το άνοιγμα του δρόμου για τον πλήρη έλεγχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον επιθεωρητισμό και την αξιολόγηση.  Για αυτό ακριβώς και ««τα δεδομένα φυλάσσονται για εύλογο χρονικό διάστημα» ως δηλαδή απειλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Επιπρόσθετα οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών, ακόμα και οι θέσεις εργασίας των αναπληρωτών μπορούν να αντικατασταθούν από κάμερες και από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που δεν χρειάζεται προσωπικό, που επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο αλλά και τους χορηγούς και τους επενδυτές .
Το ΔΣ του Συλλόγου μας δηλώνει πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ούτε για livestreaming ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας είναι πρώτιστη υποχρέωση του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί θα προστατεύσουμε  την προσωπική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, τη ζωντανή και δημιουργική δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, τα δικαιώματα των μαθητών σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία! – Έξω οι κάμερες από τα σχολεία.
Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να κηρύξουν απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και αποχή από την υποχρεωτική σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με κάμερες.
Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας”
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood