Κομοτηνή | Κύκλος διαλέξεων – συζητήσεων με θέμα “Είσαι ό,τι τρως – Είσαι με όποιους τρως | Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο”

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν και "μαγικές συνταγές", στο πλαίσιο της συζήτησης ενός ιδιότυπου είδους "μαγικής μαγειρικής" που αξιοποιούσε τις φυσικές και μεταφυσικές ιδιότητες καθημερινών υλικών, εκ των οποίων κάποια ακόμα και σήμερα έχουμε στις κουζίνες μας.  
Screenshot_1782

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεών της με την ΚΟΙΣΕΠ «Κομοτηνή εν δράσει», και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σας προσκαλούν στον κύκλο διαλέξεων – αφορμή συζητήσεων με τίτλο «Είσαι ό,τι τρως – Είσαι με όποιους τρως | Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο» όπου θα παρουσιαστούν διατροφικές πρακτικές από τα αρχαϊκά χρόνια ως την ύστερη αρχαιότητα.  

Οι διαλέξεις είναι σχεδιασμένες ώστε να αποτελέσουν αφορμή συνάντησης ανάμεσα στους επιστήμονες και στο κοινό. Οι ακροατές ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις συζητήσεις που ακολουθούν μετά από κάθε ομιλία και να εκφράσουν τις απορίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές αναφέρουν:

“Θα ξεκινήσουμε από τις βρεφικές απαρχές, με την πρώτη τροφή που γεύονταν οι άνθρωποι, το μητρικό γάλα. Θα μιλήσουμε για τον θηλασμό ως φαινόμενο διατροφικό αλλά και κοινωνικά προσδιοριζόμενο, και θα εξετάσουμε τον χρόνο και τρόπο απογαλακτισμού και τη σημασία του για την ανάπτυξη των βρεφών. Θα στρέψουμε όμως το βλέμμα μας και στις μητέρες, και με τη βοήθεια γραμματειακών και αρχαιολογικών μαρτυριών, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε τη στάση τους απέναντι στον θηλασμό. Κι ύστερα, από τους σκιερούς γυναικωνίτες, θα επισκεφθούμε τα πολύβουα αρχαία συμπόσια. Θα παρατηρήσουμε τον χώρο που διεξάγονταν και την επίπλωσή τους, θα αντικρίσουμε τα σκεύη παρασκευής και σερβιρίσματος. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της εικονογραφίας των αρχαίων αγγείων ώστε να μυηθούμε στην εθιμοτυπία της οινοποσίας και στις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες των συμποσιαστών. Θα δούμε πώς το φαγητό στο αρχαίο συμπόσιο δεν καταναλωνόταν απλώς, αλλά αποκρυστάλλωνε, ως πολύσημο σύμβολο, κοινωνικές ιδεολογίες και πνευματικές ανησυχίες. Κι από τις εύθυμες συζητήσεις των συμποσιαστών θα μεταφερθούμε στους φιλοσοφικούς κύκλους των ύστερων χρόνων της αρχαιότητας που προέτρεπαν στην χορτοφαγία. Θα ακούσουμε τους εθνικούς φιλοσόφους, συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση της φιλοσοφίας, να συστήνουν την αποχή από τη βρώση ζώων ως μέσο για να εξασφαλίσουν την υγεία και την ευεξία, για να αντέξουν τις προκλήσεις του φιλοσοφικού βίου και για να επιτύχουν τους πνευματικούς τους στόχους. Ωστόσο, αυτή η ατμόσφαιρα νηστείας, πειθαρχίας και ευσέβειας, αποτελούσε μία μόνο πτυχή της διατροφής στο γέρμα της αρχαιότητας. Από τα μαγικά φίλτρα που είχαν τη δύναμη να θεραπεύσουν αλλά και να σκοτώσουν, ως τα εμπλουτισμένα με βότανα κρασιά του Διοσκουρίδη, θα εξερευνήσουμε επίσης την ιδέα της παρασκευής και βρώσης συγκεκριμένων σκευασμάτων στο πλαίσιο μαγικών τελετουργιών. Κι ακόμα, θα δώσουμε (και θα παρουσιάσουμε) μαγικές συνταγές, καθώς θα συζητάμε για ένα ιδιότυπο είδος μαγικής μαγειρικής που αξιοποιούσε τις φυσικές και μεταφυσικές ιδιότητες καθημερινών υλικών, εκ των οποίων κάποια ακόμα και σήμερα έχουμε στις κουζίνες μας”.  

Πρόγραμμα

Πέμπτη 11 Απριλίου, ώρα 18:00 | Μια βιοαρχαιολογική έρευνα για τον θηλασμό και τη βρεφική υγεία στις ανθρώπινες κοινωνίες”| Εισηγήτρια: Ελισσάβετ Γκανιάτσου – Μεταδιδάκτωρ Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πέμπτη 25 Απριλίου, ώρα 18:00 | “Το συμπόσιο μέσα από την αγγειογραφία” | Εισηγήτρια: Αμαλία Αβραμίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πέμπτη 23 Μαΐου, ώρα 18:00

  • Τρώγοντας τη δύναμη των θεών – Η «βρώσιμη μαγεία» στις Ελληνοαιγυπτιακές μαγικές φόρμουλες” | Εισηγητής: Μάριος Κουτσούκος, Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, Department o fArchaeology, Classics and Egyptology, Πανεπιστήμιο Liverpool.
  • “Vegetarians και vegans στην ύστερη αρχαιότητα – Η παράδοση της φιλοσοφικής χορτοφαγίας”| Εισηγήτρια: Ελένη Φάσσα, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Διοργάνωση-Συντονισμός: Ελένη Φάσσα

Πληροφορίες: 25310-22589

Κομοτηνή | Κύκλος διαλέξεων - συζητήσεων με θέμα "Είσαι ό,τι τρως - Είσαι με όποιους τρως | Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood