Ξεκινά στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής ο τρίτος κύκλος επιμορφωτικών ομιλιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, με κύριο άξονα την Προϊστορική Θράκη.

Στόχος των ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν από αρχαιολόγους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν ασχοληθεί με την έρευνα της προϊστορίας και πρωτοϊστορίας της περιοχής, είναι να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινό ένα περίγραμμα της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης του τόπου, όπως είναι γνωστή σήμερα, αλλά και να παρουσιάσουν την τρέχουσα προβληματική της αρχαιολογικής έρευνας.

1442 2019 sin thrafsma pilinou anthropomorfou aggeiou apo ti spilia strimis
Θραύσμα πήλινου ανθρωπόμορφου αγγείου από τη σπηλιά Στρύμης.

Η έρευνα της προϊστορίας στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης, η οποία αποτελεί μικρό μόνο τμήμα της αρχαίας Θράκης, δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία που να επιτρέπουν σήμερα στους επιστήμονες μια βέβαιη αποκατάσταση της πολιτιστικής εξέλιξης και πολύ περισσότερο να περιγράψουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές συνιστώσες των διαφόρων περιόδων της. Οι σημερινές γνώσεις για την Παλαιολιθική εποχή πηγάζουν από επιφανειακά ευρήματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και η συστηματικότερα ερευνημένη Νεολιθική περίοδος (περίπου 6.500-3.800 π.Χ.), εμφανίζει πολλά ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα η καθυστερημένη σε σχέση με γειτονικές περιοχές εμφάνισή της και οι συνθήκες που συνοδεύουν το τέλος της στην 4η χιλιετία π.Χ.

Η πρώτη του κύκλου των ομιλιών θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 19:30 (στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής), με ομιλητή τον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαο Ευστρατίου, που θα αναπτύξει το θέμα «Η αρχή της προϊστορίας στην πεδιάδα της Ροδόπης: αρχαιολογικά δεδομένα και ερευνητικά ζητήματα».