Η ομάδα φοιτητικών συλλόγων Κομοτηνής του Δ.Π.Θ. “απέναντι coven”, που δραστηριοποιείται πάνω στο έμφυλο ζήτημα, διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση καθώς όπως αναφέρει “τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στους δρόμους της Κομοτηνής”. Όπως ειδικότερα υποστηρίζει, “πληθαίνουν οι καταγγελίες φοιτητριών για άντρες που τις ακολουθούν – το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα σπίτια τους αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης – καθώς και τις παρενοχλούν λεκτικά και με μικρή ένταση ακόμα και σωματικά”.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα για την ανοιχτή συνάντηση, έχει ως εξής:

“ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛHΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ.

“Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στους δρόμους της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, πληθαίνουν οι καταγγελίες φοιτητριών για άντρες (με βάση τις καταγγελίες είναι δύο ή τρία άτομα) που τις ακολουθούν – το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα σπίτια τους αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης – καθώς και τις παρενοχλούν λεκτικά και με μικρή ένταση ακόμα και σωματικά.

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι το να ακολουθείται μια κοπέλα όταν είναι μόνη της από έναν ή μια ομάδα ανδρών, συνιστά παρενοχλητική συμπεριφορά η οποία δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και φόβου. Η παρενόχληση μπορεί να είναι από μια τέτοια συμπεριφορά, απρεπή σχόλια στον δρόμο (γνωστό και ως catcalling) και στα social media, αλλά και χειρονομίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κακοποίηση έως και σε γυναικοκτονία.

Η κανονικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και σε έναν βαθμό κακοποίησης, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε επιθέσεις από άντρες σε γυναίκες, οδηγεί σε ακραία αλλά όχι τόσο σπάνια και “μεμονωμένα” περιστατικά. Τέτοια είναι οι καταπιεστικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές που οδήγησαν στην αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, της Σύρμως Κανλίδου και της Λίνας Κοεμτζή, ο βιασμός και οι παρενοχλήσεις στο silver dollar της Θεσσαλονίκης, οι παρενοχλήσεις από τον εργαζόμενο του μεσιτικού γραφείου “το όνειρο” στη Θεσσαλονίκη, ο βιασμός και η ανθρωποκτονία της Ελένης στη Ρόδο, και ακόμα η δολοφονία της Αγγελικής στην Κέρκυρα. Τα παραπάνω δεν είναι ειδικές και “ατυχείς” περιπτώσεις, αλλά είναι κάποιες από τις γνωστές εκφάνσεις του ίδιου κοινωνικού φαινομένου. 

seksoualikiΌλα τα παραπάνω περιστατικά αναδεικνύουν την ανάγκη για μία συλλογική απάντηση. Αφενός προς όλο το ιδεολογικό πλέγμα που θεωρεί την γυναίκα ως εκ φύσεως κατώτερη με όλες τις συμπεριφορές που αυτό συνεπάγεται και που θεωρούνται φυσιολογικές και ανεκτές χωρίς να έπρεπε να είναι (τα οποία συνοψίζονται στην έννοια της πατριαρχίας). Αφετέρου απέναντι στην αδιαφορία που τη νομιμοποιεί και την αναπαράγει.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΑΤΑΙ – ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ.

Ως “απέναντι coven” (ομάδα φοιτητικών συλλόγων Δ.Π.Θ. Κομοτηνής που δραστηριοποιείται πάνω στο έμφυλο ζήτημα), θεωρούμε οτι είναι ευθύνη όλων μας να αντιδράσουμε σε τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές, και καλούμε όλες και όλους καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, τις ομάδες, συλλογικότητες και φορείς, και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για κοινό συντονισμό σχετικά με τη δράση μας σε σχέση με τη κατάσταση που έχει προκύψει, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής”.