Κομοτηνή: Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Σειρά συναντήσεων με σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Screenshot_101

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. ανακοινώνουν σειρά συναντήσεων με σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» (ΜIS: 5047101), το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ι. Ντεληγιάννης, Αν. Καθηγητής Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις πρωινές ώρες στις 30 Νοεμβρίου, 1,7 & 8 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ551) των φοιτητών/τριών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Ειρήνη Κορρέ, Αν. Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ. Υπεύθυνοι υλοποίησης των συναντήσεων είναι ο κ. Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, Αν. Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας και Τακτικό Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του Τ.Ε.Φ., και η κ. Άρτεμις Αρχοντογεώργη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Λατινικής Φιλολογίας και Έκτακτο Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του Τ.Ε.Φ.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Α.Μ.Θ.) μέσω της συστηματικής καταγραφής, χαρτογράφησης και ανάδειξης των μύθων που σχετίζονται με την περιοχή, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας από τον Όμηρο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και την Αναγέννηση (μέχρι στιγμής έχουν αποδελτιωθεί πάνω από 36 μύθοι, 84 συγγραφείς, 410 αναφορές). Μέσω ενός δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) ιστοτόπου και μιας ειδικής εφαρμογής (application) για smartphones και tablets το μυθολογικό υλικό συνδυάζεται ψηφιακά και διαδραστικά με το σύγχρονο φυσικό, αστικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό και τουριστικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας στον επισκέπτη της Π.Α.Μ.Θ. τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις δικές του προσωποποιημένες διαδρομές και έτσι να έχει μια όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία (ιστότοπος Μυθοτοπία beta έκδοση: https://mythotopia.eu/temp/). Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικά σχεδιασμένος εκπαιδευτικός ιστότοπος (εκπαιδευτική πλατφόρμα Μυθοτοπίαbeta έκδοση: https://edu.mythotopia.eu/) με ελεύθερη πρόσβαση, όπου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν μεγάλη ποικιλία από διαδικτυακά εργαλεία που σχετίζονται με τους μύθους της Π.Α.Μ.Θ. και προσφέρονται για παιδαγωγική αξιοποίηση, όπως ψηφιακές ασκήσεις και παιχνίδια, εκπαιδευτικά σενάρια, σχέδια μαθημάτων, φύλλα εργασίας για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους κ.ά. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής διαπαιδαγώγησης («Παρέα με έναν ΜΥΘΟ! Καλλιεργώντας την Κοινωνική και Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών και των Εφήβων») που αποτελείται από εκπαιδευτικά σενάρια βασισμένα σε μύθους της Θράκης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκριθεί και συμπεριληφθεί από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως εκπαιδευτική εφαρμογή στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+» (Θεματικός Άξονας: Ζω Καλύτερα – Ευ ζην).

Το υλικό της εκπαιδευτικής πλατφόρμας προσφέρεται για παιδαγωγική χρήση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+, διαθεματικά project (π.χ. ιστορία και ΤΠΕ, ιστορία και μουσική, λογοτεχνία και τέχνη, δημιουργική γραφή, θεατρικό παιχνίδι, ιστορία και φυσικές επιστήμες), λειτουργία Εκπαιδευτικών Ομίλων, etwninning, δράσεις Erasmus+, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

2531022589

vivkomot@otenet.gr

Κομοτηνή: Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood