Κομοτηνή | Ιδρύεται Έδρα Αρμενικής Γλώσσας & Πολιτισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η Έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού & Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
ArmEmb1

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ίδρυση Έδρας Αρμενικής Γλώσσας & Πολιτισμού στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνυπέγραψαν στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής, Φώτης Μάρης, και ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, Tigran Mkrtchyan.

Κομοτηνή | Ιδρύεται Έδρα Αρμενικής Γλώσσας & Πολιτισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο κ. Mkrtchyan τόνισε την ιστορική σημασία της ίδρυσης της Έδρας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς αυτό βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ελλάδας, έχει αποδεδειγμένα επαρκείς δυνατότητες και μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Αρμενολογίας, και επειδή στην περιοχή υπάρχει δραστήρια Αρμενική κοινότητα.

Ο κ. Μάρης ανέφερε ότι η αρμενική γλώσσα και ο πολιτισμός, καθώς και η αρμενική ιστορία, είναι εντός των ενδιαφερόντων του ΔΠΘ και η συμφωνία που υπογράφηκε  θα ενισχύσει την επιστημονική έρευνα σε θέματα που αφορούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρμενίας γενικότερα, και των αρμενικών κοινοτήτων στην Ελλάδα ειδικότερα. Υπενθύμισε, δε, ότι το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, έχει να παρουσιάσει σημαντικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση· ενδεικτικά:

  • ενεργό Πρωτόκολλο συνεργασίας με το κρατικό Πανεπιστήμιο του Yerevan.
  • υποχρεωτικό κατ’ επιλογή μάθημα “Αρμένιοι | Ιστορία & Πολιτισμός” στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. 
  • επιμορφωτικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν διδάσκοντες/ουσες της ελληνικής γλώσσας στην Αρμενία.
  • διοργανώθηκε για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό επίπεδο (26 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2018), η “Αρμενική εβδομάδα | Ιστορία – Κοινωνία – Πολιτισμός”, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής και τον Αρμενικό Εκπαιδευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαΐν» (Πανεθνικός) Θεσσαλονίκης.

Ακόμη ο Πρύτανης του ΔΠΘ σημείωσε ότι η Έδρα Αρμενικής Γλώσσας & Πολιτισμού στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών θα λειτουργήσει άμεσα, και εξέφρασε την πεποίθηση οτι το έργο της θα είναι ορατό στο άμεσο μέλλον αποτελώντας βάση για την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών λαών.

Κομοτηνή | Ιδρύεται Έδρα Αρμενικής Γλώσσας & Πολιτισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και επισήμων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων και ιερείς της αρμενικής εκκλησίας, ο επίτιμος Πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι κοινοτικών φορέων και ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν. Από το ελληνικό Κοινοβούλιο παρούσες ήταν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου (αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας της Βουλής των Ελλήνων, και Πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας”, και Νίνα Κασιμάτη (μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας και του “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”. Από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης παρέστησαν ο Πρόεδρος και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος και Καθηγήτρια Μαρία Δημάση, αντιστοίχως.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood