“Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι το οικουμενικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Είναι ο θεματοφύλακας της πίστης και των παραδόσεών μας. Είναι η Μητέρα Εκκλησία στην οποία στρεφόμαστε πάντοτε για πνευματική καθοδήγηση”.

Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος υποδέχτηκε στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ολόκληρη η προσφώνηση του Περιφερειάρχη:
“Ο ερχομός του Παναγιώτατου στον τόπο μας, ταυτόχρονα με την ιερή εικόνα του Άξιον Εστί, για να τιμήσουμε τη συμπλήρωση 100 και πλέον χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα, είναι ένα γεγονός χαράς για όλους μας, για τη Ροδόπη, για τη Θράκη και για ολόκληρη την Περιφέρειά μας.
Η περιοχή μας για αιώνες ολόκληρους λειτουργούσε ως σταυροδρόμι για ανθρώπους, εμπορεύματα, ιδέες και πολιτισμούς.
Σημαντικοί άξονες περνούσαν από την περιοχή μας, όπως η Εγνατία Οδός που ένωνε την Κωνσταντινούπολη με τα παράλια της Αδριατικής, και ο θαλάσσιος δρόμος που ένωνε τα μικρασιατικά παράλια με το Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος.
Αυτόν το δρόμο ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος στο μεγάλο ταξίδι του για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Μέσω της Σαμοθράκης έφτασε στη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα, και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης στους Φιλίππους.
Αλλά και αργότερα, κατά τη Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο, η Θράκη ήταν δίπλα ακριβώς στο κέντρο ισχυρών αυτοκρατοριών που καθόρισαν την τύχη της ευρύτερης περιοχής για αιώνες.
Κομοτηνή: Η προσφώνηση του Χρήστου Μέτιου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη ΒαρθολομαίουΌλο αυτό το διάστημα οι πνευματικοί και εκκλησιαστικοί δεσμοί της περιοχής μας με τον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινούπολης, υπήρξαν άρρηκτοι.
Έτσι, το 1922, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για το Γένος μας, η ελεύθερη Θράκη, ως τμήμα πια του εθνικού κορμού της Ελλάδας, έγινε νέα Πατρίδα για χιλιάδες πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε πολλά.
  • Πρώτον, δημιουργήσαμε ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης μοναδικό στην Ευρώπη. Ένα μοντέλο που θεωρεί την πολυπολιτισμικότητα πλούτο, και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε.
  • Δεύτερον, κάναμε σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ανάπτυξης, με τις πόλεις μας, τις υποδομές μας, το πανεπιστήμιο, την παραγωγική μας δραστηριότητα. Η περιοχή μας, με τη γεωγραφική της θέση και τις υποδομές της, γίνεται ξανά σταυροδρόμι και γέφυρα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του εμπορίου.
Κομοτηνή: Η προσφώνηση του Χρήστου Μέτιου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη ΒαρθολομαίουΣήμερα, 102 χρόνια μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στην Ελλάδα, η Θράκη, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, οφείλουμε να είμαστε εξωστρεφείς, ανοιχτοί στην πρόοδο και στην εξέλιξη.
Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές, στις αξίες και στις πνευματικές μας ρίζες.
Κομοτηνή: Η προσφώνηση του Χρήστου Μέτιου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη ΒαρθολομαίουΤο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι το οικουμενικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Είναι ο θεματοφύλακας της πίστης και των παραδόσεών μας. Είναι η Μητέρα Εκκλησία στην οποία στρεφόμαστε πάντοτε για πνευματική καθοδήγηση. Αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο του Παναγιώτατου και το σπουδαίο έργο του. Οι προσπάθειές του υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης των λαών, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, αποτελούν για όλους μας έμπνευση και οδηγό“.
Κομοτηνή: Η προσφώνηση του Χρήστου Μέτιου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Κομοτηνή: Η προσφώνηση του Χρήστου Μέτιου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου