Στην ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής κατά των “τραμπούκων του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ” (sic), απαντά ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασία, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Η πρόσφατη ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής όπου γίνεται λόγος για “τραμπούκους του ΠΑΜΕ”, κ.λπ., μας κάνει ξεκάθαρο το ποιος είναι ο αντίπαλος της πλειοψηφίας της Διοίκησης. Από το μένος τους να ρίξουν χολή στις ταξικές δυνάμεις, “ξέχασαν” να εξηγήσουν στους εργαζόμενους της πόλης μας τι προβλέπει το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο, με ποιον τρόπο δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στη συλλογική δράση και λειτουργία των συνδικάτων. Το άθλιο σχέδιο υπονόμευσης του ενιαίου απεργιακού μετώπου από την πλειοψηφία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΔΗΣΥΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ), κατ’ εντολή της μαφιόζικης ηγετικής ομάδας των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΣΕ, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία είναι αυτοί που μάχονται καθημερινά με όσες αδυναμίες κι αν έχουν, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Δίνουν τη μάχη στο χώρο δουλειάς τους, να προβληματίσουν τους συναδέλφους τους για το ποιος φταίει που ζούμε αυτήν την εργασιακή ζούγκλα. Είναι αυτοί που προσπαθούν να δώσουν στα συνδικάτα και τις συλλογικές τους διαδικασίες ζωντάνια και περιεχόμενο ενάντια σε κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία. Και από την άλλη, είναι αυτή η κάστα ξεπουλημένων συνδικαλιστών που σταθερά εδώ και δεκαετίες στέκονται στο πλευρό κυβερνήσεων και εργοδοτών προσπαθώντας να αφοπλίσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αυτοί που μπάζουν τους ίδιους τους εργοδότες μέσα στα συνδικάτα. Είναι αυτοί που εκτρέφουν και αναπαράγουν σωματεία-σφραγίδες και αντιπροσώπους «μαϊμούδες» ώστε να δημιουργούν συσχετισμούς μέσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να περνάνε αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ουσιαστική απάντηση των εργαζομένων. Είναι αυτοί που με τη στάση τους δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να φέρει το πολυνομοσχέδιο “σκούπα” και να επιχειρηματολογεί για τις νοθείες μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων.

Αλήθεια…

 • Πότε ακριβώς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής αναλογίστηκε την αγωνία των εργαζομένων τα τελευταία δέκα χρόνια;
 • Που ήταν όταν ψηφίζονταν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο;
 • Που ήταν όταν πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον απεργοκτόνο νόμο;
 • Που είναι τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει νόμο καθυπόταξης των σωματείων στις επιδιώξεις των «επενδυτών»;

Οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και είναι πλήρως απαξιωμένοι! Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σταθερά απόντες από τα μεγάλα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο.

Τώρα είναι ώρα κάθε σωματείο, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εργαζόμενος, να πάρει στα χέρια του την κατάσταση. Αυτός ο αγώνας αφορά την ίδια την ύπαρξη των συνδικάτων! Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού”, είναι νομοσχέδιο “σκούπα” για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Να μην περάσει!

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

 • Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους, προστίθεται και ο όρος “να υπάρχει τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”. Αυτό σημαίνει νέα συμπίεση των μισθών.
 • Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012–2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
 • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
 • Την θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
 • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
 • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
 • Υπονόμευση της πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
 • Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».
 • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες», που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή, κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, τη διασπορά αυτών των πληροφοριών, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα ΣΩΜΑΤΕΙΑ μας και την ΑΠΕΡΓΙΑ!

Η ανάπτυξή τους γκρεμίζει ότι άφησε όρθιο η κρίση τους! Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους. Πήραν «φόρα» από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό του πλαίσιο και νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα.

Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα!

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 2 Οκτώβρη.

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και των ταξικών δυνάμεων στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής”.