Τα κατάλοιπα ενός ορθογώνιου πύργου του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, που βρίσκονται σε εξέλιξη επί της οδού Σοφούλη.
Η αποκάλυψη έγινε στο σημείο απέναντι από τη “Λέσχη Κομοτηναίων” και σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ο πύργος και τμήματα της τοιχοποιίας του Κάστρου κατεδαφίστηκαν το 1952 λόγω της διάνοιξης της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Το 1970 έγινε ανασκαφική διερεύνηση από τον αρχαιολόγο κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο, με αφορμή την ασφαλτόστρωση της οδού και την πλακόστρωση του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας της Παναγίας, ενώ πενήντα χρόνια μετά έρχεται στο φως ο θαμμένος ορθογώνιος πύργος, ο οποίος σώζει αρχαίο κονίαμα με υδραυλικές ιδιότητες λόγω της εγγύτητας με το ποτάμι.
Τα ευρήματα μελετώνται από τους αρχαιολόγους που έχουν την ευθύνη του έργου «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής», και συγκεκριμένα από τις/τους: Σοφία Ακριβοπούλου, Τμηματάρχης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων-Επικεφαλής του έργου, Περικλή Σλαμπέα, Αρχαιολόγος του έργου, Γιώργο Ευφραιμίδη, Αρχιτέκτονα-Αναστηλωτή, και Ευαγγελία Γκουντάκου, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης.