Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη Γιορτή Τρύγου (θυμηθείτε εδώ την περσινή πρώτη γιορτή).

Ο θέρος και ο τρύγος κατείχαν από τις σπουδαιότερες θέσεις στην αγροτική ζωή του κάθε νοικοκυριού. Ο τρύγος όμως είχε τη μεγαλύτερη. Αποτελούσε το σπουδαιότερο οικονομικό γεγονός του χωριού αλλά και του κάθε νοικοκυριού. Μια καλή τρυγητική σοδειά εξασφάλιζε το ετήσιο οικονομικό εισόδημα της οικογένειας και κάλυπτε οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες που μπορεί να είχε κάθε σπιτικό. Ένα κοπιαστικό αλλά συνάμα ευχάριστο γεγονός, το οποίο συνοδευόταν με φαγητό, μουσική και όργανα.

«Ο τρύγος στη Στενήμαχο άρχιζε μετά του Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρη. Όριζαν τη μέρα και ξεκινούσαν όλοι μαζί για τα αμπέλια. Έπαιρναν μαζί τους όργανα, γκάιντες και νταβούλια, κρεμούσαν στα άλογα και στα μουλάρια κουδούνια, και ξεκινούσαν. Έστηναν τα όργανα σε ένα πλάτωμα δίπλα στο αμπέλι και τα άφηναν να παίζουν. Δούλευαν με κέφι και τραγούδι, και όταν τελείωναν, γυρνούσαν και τραγουδούσαν κάθε παρέα στο σπίτι του αφεντικού. Εκείνος τους δέχονταν με στρωμένο τραπέζι και άρχιζε το γλέντι» (Δ.Σ. Λουκάτος-«Αμπελουργικά-λατρευτικά Στενημάχου» Αθήνα 1945-1946).

Την αναβίωση του δρωμένου από τους “τρυγητές” της παράδοσης του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 26 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μ.μ., πλαισιώνει το παραδοσιακό μουσικό σχήμα Εβρίτικη Ζυγιά και ο Νίκος Μπόζογλου στο ακορντεόν.